Statisztika

2022.03.06. 11:25

Csábító a vidéki élet – a legnagyobb mértékben Nógrádon nőtt a lakosságszám

Nógrádon 2019 és 2021 között kilencvenhat fővel nőtt a lakosság száma. Ezzel a község a közelmúltban bekerült a húsz legnagyobb lakosságszám-növekedést mutató magyar kistelepülés közé. Az adatok több mint hatszázalékos növekedésről árulkodnak.

Lászlók Judit

A község lélekszáma látványosan emelkedett

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Ahogy arról beszámoltunk: a Belügyminisztérium népesség-nyilvántartó statisztikájából kiderül, hogy az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben Nógrádon nőtt a lakosság lélekszáma szűkebb hazánkban. Bár időközben volt egy minimális csökkenés is, a statisztikák szerint 2015 óta folyamatosan növekszik a falu népessége. A településen 2011-ben 1531 ember élt, míg tíz évvel később már 1676.  A pandémia megmutatta, hogy az efféle helyzeteket vidéken sokkal könnyebben át lehet vészelni – mondta Varga Richárd, a falu polgármestere. 

Hozzátette: a lakosság létszámának növekedését segítette, hogy az önkormányzat korábban építési telkeket alakított ki, amelyeket kedvezményes áron értékesített a fiatal családoknak. Az egykori üdülőövezetet a település belterületéhez csatolták, s a hétvégi házakkal rendelkezők közül sokan letelepedtek Nógrádon. 

A település fekvése és fejlett szolgáltatásai, de a főváros közelsége is csábító erővel bír 

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Varga Richárd kiemelte, hogy a beköltözőknek segítséget nyújtottak az állami támogatások is.  Nógrád rendelkezik azokkal a szolgáltatásokkal, melyek a mindennapi élethez szükségesek. A községünkben van korszerű óvoda és iskola, valamint fejlett orvosi szolgálat. Emellett folyamatosak a fejlesztések, ráadásul a főváros mindössze 55 kilométerre található. Ékességünk, a nógrádi vár is gyönyörű környezetben helyezkedik el – mondta Varga Richárd. 

Többnyire fiatal családok költöztek a településre. 

Sok gyermek él a községben – Nógrádon jelenleg több mint kétszázötven gyermek él. Az óvodába ötvennyolc, míg az iskolába százhárom gyermek jár. Ezenkívül ötvennégy középiskolás és közel ötven három év alatti kisgyermek lakik a faluban. A helyi oktatási intézménynek a környező településről bejáró tanulókkal együtt százhetven diákja van. Varga Richárd elmondta, hogy a jelenlegi lakossági létszám emelkedését kényelmesen kezelhetőnek tartják, ugyanis ezt elbírják az intézményeik és a közúthálózatuk is. – Próbálunk tudatosan fejleszteni, és inkább az eladó ingatlanok értékesítését elősegíteni. Már alig van eladó ház a községben. Amennyiben szükség lesz rá, tudunk terjeszkedni, de mindezt az értékeinket megőrizve tesszük – hangsúlyozta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában