Kutyakiképzés

2022.03.10. 19:53

Aktív kikapcsolódást nyújt majd gazdáknak és kedvenceiknek is az új szécsényi kutyasuli

Kutyaiskola nyílik a hét utolsó napján Szécsényben, a salgótarjáni Simon Gábor vezetésével. Az ebek képzéséhez szükséges külterületi telket ingyen biztosította a város önkormányzata. A helyiek megmozdultak a hiánypótló lehetőség hallatán, és már az indulás előtt több mint harmincan jelezték részvételi szándékukat, hogy szeretnék taníttatni a kutyájukat.

Fodor Orsolya

Simon Gábor (jobbra) éppen egy németjuhászt oktat a karikán történő átugrásra 

Forrás: Hegedűs Márk/NMH Archívum

Fotó: Hegedus Mark

Több Nógrád megyei városban működik már kutyaiskola, ahol a gazdik a szakemberek segítségével nevelhetik a kedvenceiket. 

Szécsény ez idáig kivételt jelentett, mivel azonban a lakosok részéről komoly igény mutatkozott az ebek képzésére, a helyi kutyások örömére ezentúl már senkinek nem kell más városba utazni, ha okosabb, ügyesebb eb gazdája szeretne lenni. 

Simon Gábor salgótarjáni kutyakiképző több mint három évtizede foglalkozik négylábú kedvencekkel, és már gyerekként érdeklődést mutatott az ebek képzése iránt.  Amikor egy barátom ajánlására felvetődött a szécsényi kutyaiskola gondolata, akkor először azt hittem, hogy nem fog működni. A helyiek viszont olyan sokan megmozdultak a kezdeményezésre, hogy még az indulás előtt több mint harmincan jelezték igényüket a részvételre – árulta el a kutyakiképző. 

Mint mondta, a külterületi helyet Stayer László, Szécsény polgármestere ajánlotta fel a kutyásoknak, amit teljesen ingyen biztosít a város erre a célra. Eszközeik jelenleg még nincsenek, és a hely, amit megkaptak a képzésre, nincs körbekerítve. Egyelőre viszont nem terveznek olyan feladatokat, amelyekhez szabadon kellene engedni az ebeket, így ez a hiányosság a közeljövőben még nem fog gondot okozni. 

Kölyök és felnőtt kutyákkal is egyaránt szeretnek kutyaiskolába járni a nógrádiak

Fotó: Hegedűs Márk/NMH Archívum

A városvezetés olyan helyet tervez kialakítani a kutyások részére a Liget út játszóterének közelében, ahová az állatok számára használatos eszközöket is telepítenek. Ehhez Simon Gábor felajánlotta segítségét és tapasztalatát, hiszen a salgótarjáni helyszínen több eszközzel is rendelkezik, amelyekről akár méretet is lehetne venni, mert az elmúlt évek során jól funkcionáltak, beváltak a különböző feladatoknál. 

Egy kutyaiskola fő célja, hogy ne csak az ebek, hanem a gazdáik is velük együtt tanuljanakA legtöbb ember kikapcsolódásként éli meg az efféle tevékenységet, így a munka utáni pihenést ebben a formában aktívan és egyúttal hasznosan tölthetik. 

Bármilyen korú kutyával részt lehet venni a foglalkozásokon, csupán annak a feltételnek kell megfelelni, hogy az állatnak rendelkeznie kell a szükséges oltásokkal. Egy fiatal eb esetében ez nagyjából öt hónapos kort jelent. 

Érdemes tudni, hogy a fiatalabb négylábúak sokkal könnyebben tanulnak, mint az idősebb társaik, akiknek már berögzülhettek a rossz szokásaik. – A legtöbb esetben viszont nem az állat képességével van a probléma, hanem azzal, hogy a gazdák nem hisznek eléggé a kedvencükben, és ezzel hátráltatják az oktatás eredményességét. A következetesség nemcsak a gyerekek esetében hatásos nevelési módszer, hanem a kutyáknál is – mondta Simon Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában