Tanúsítványt kaptak

2022.03.05. 11:25

Akadály nélkül utazhatnak a speciális igényű emberek Nógrád megye autóbuszain

A Volánbusz Zrt. arra törekszik, hogy minden segítséget megadjon a speciális igényű, közöttük fogyatékossággal élő emberek utazásához. Az Access4you az akadálymentes hozzáférés szempontjából vizsgálta és tanúsította a társaság autóbusz-állomásait. A szécsényi, a balassagyarmati és mindkét salgótarjáni állomás is kapott tanúsítványt.

Gulyás Edina

Nógrádban a helyközi járatok 39,2 százaléka alacsony padlós vagy alacsony belépésű

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Az Acces4you a kerekesszékesek, vakok és gyengénlátók, idősek és mozgásukban korlátozottak, babakocsival közlekedők, siketek, nagyothallók és kognitív zavarral élők számára fontos szempontokat vizsgál a tanúsítási eljárása során. A szervezet a Volánbusz valamennyi utasforgalmat bonyolító autóbusz-állomását minősítette az elmúlt időszakban, vizsgálva az állomások külső környezetét, megközelíthetőségét, a bejutási, belső közlekedési lehetőségeket, a speciális kommunikáció, utastájékoztatás és infrastruktúra elérhetőségét.  Nógrád megyében a balassagyarmati, a szécsényi, a két salgótarjáni autóbusz-állomást vizsgálták, és ezek kaptak minősítést. Hosszabb távú fejlesztéseket a közszolgáltatási pályázat elnyerését követően tervezünk – tájékoztatott a busztársaság.

Mint arról beszámoltak, szűkebb hazánkban a helyi járatokban közlekedő autóbuszok 72,4, míg a helyközi járatokban közlekedő autóbuszok 39,2 százaléka alacsony padlós vagy alacsony belépésű, így a fedélzet kialakításának és a felszállást lehetővé tévő rámpának köszönhetően kerekesszékkel vagy babakocsival is könnyen igénybe vehetők. Normál padlós járművekre pedig azért van szükség, mert az útviszonyok nem mindenhol teszik lehetővé az alacsony padlós járművek használatát. 

Több boltot még nehezen lehet megközelíteni Tótok Csilla a nógrádi megyeszékhelyen él, és kerekesszékhez van kötve. Elmondása szerint a városban a legtöbb közintézményben megoldott az akadálymentes közlekedés, van azonban néhány olyan üzlet, ahova nem lehet bejutni. Szívesen mozdulok ki itthonról, és nagyon szeretnék utazni is, azonban sajnos segítség nélkül nem könnyű feljutni a buszokra. Évek óta bosszúságot okoz, hogy önállóan szinte egyáltalán nem tudok felszállni – hangsúlyozta Tótok Csilla, hozzátéve: – A vasúti közlekedés még kevésbé megoldott. Jártam már például Miskolcon, ott a villamosokra könnyedén fel tudok szállni. Meglátásom szerint úgy kellene kialakítani az épületeket, hogy arról kikérnék a mozgáskorlátozottak véleményét is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában