Bűnmegelőzés, gyermekvédelem

2022.03.22. 15:01

A sziráki iskola hátrányos helyzetű diákjait célozta a különleges kezdeményezés

Különleges programon vehettek részt a napokban a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakközépiskola tanulói. Az esemény a balassagyarmati székhelyű Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület Kézből kézbe elnevezésű projektjének zárásaként valósult meg.

Veres Edina

Bírósági tárgyalást modelleztek

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Dr. Budai István bv. dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön egykori parancsnoka, az egyesület elnöke elmondta: a kezdeményezés a hátrányos helyzetű gyerekeket célozta. 

– A pályázat segítségével, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával életre hívott program témái között szerepelt a bűnmegelőzés, a gyermek- és ifjúságvédelem és a közlekedésbiztonság is. Az eredeti elképzeléseket felülírta a pandémia, de alkalmazkodva a körülményekhez, sikerült tartalmas programokat szervezni. Az egyik az a háromnapos balatonszemesi tábor volt, ahol 26 fiatal vehetett részt szüleivel például közlekedésbiztonsággal, kábítószer-használat megelőzéssel kapcsolatos vagy épp az internet veszélyeit ismertető előadásokon. 

Az elnök hozzátette, hogy a tábor megszervezéséhez a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége nyújtott segítséget. 

Sokan vettek részt a különleges programon
Fotó: Hegedűs Márk/NMH

– A gyerekek a képzőművészeten át is sikerélményeket szerezhettek, illetve szerezhetnek, ugyanis a kreatív foglalkozások március végéig folytatódnak. Ugyanakkor a sziráki iskola tanulói talán Oláh Gergő látogatásának örültek a legjobban, amikor is az előadóművész motivációs előadáson beszélgetett velük – ismertette a projekt részleteit dr. Budai István. 

A diákok és a tanári kar egy része műsorral is készült
Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Hozzátette: az egyesület több hasonló programban ért már el sikereket, így emlékezetes, amikor a börtönben lévő szülők gyermekeit művészeti táborba vonták be. Most a sziráki iskolában a diákok és a tanári kar egy része készült műsorral a többi tanuló számára. Egy bűnelkövetést bemutató történetet adtak elő, majd ahhoz kapcsolódó bírósági tárgyalást modelleztek bírósági és ügyészségi szakemberek, illetve egy ügyvéd bevonásával. Buzás József, az iskola igazgatója elmondta: a kezdeti elgondolás az volt, hogy Szirákon egyhetes bűnmegelőzési tábort szerveznek az érdeklődők számára, azonban a Covid–19 ezt az elképzelést felülírta. Végül megszületett a döntés: a programot a jelenleg ismert formában valósítják meg, így abban az iskolának és a tanulóknak is nagyobb szerep jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában