Teljesítmény

2022.03.18. 19:50

A súlyok motiválják a kétszeres világbajnok fiatal bátonyterenyei testépítőt

Elkötelezett, céltudatos és kitartó. A bátonyterenyei Pintér Réka számára a testépítés nem csak hobbi: munkája, életvitele, szinte minden napja a sport körül forog. Két világbajnoki címe mellett jó néhány arany és ezüst érmet bezsebelt már, mindemellett számos eredménnyel büszkélkedhet. Azt azonban kevesen tudják, sikerei érdekében jelentős áldozatokat hozott.

K. K.

Hibátlan alak, rengeteg edzés, kőkemény diéta. Rékát már gyermekkora óta a mozgás öröme hajtja. Az évek során számtalan sportágat kipróbált, mígnem egy véletlen során a helyi konditerembe sodorta az élet, ahol azonnal a súlyok szerelmesévé vált. Ennek már röpke tíz éve, Réka testépítés iránti szeretete azóta töretlen. Sokéves munkájának a gyümölcseként két világbajnoki címet tudhat magáénak, emellett egy profikártya tulajdonosa is. Legnagyobb álma, hogy az Olimpia színpadán állva neki tapsoljanak. Hogy miért vág bele egy fiatal lány a testépítésbe? Interjúnkból többek között erre is fény derül.

Mikor köteleződtél el a testépítés mellett? Mindig is vonzódtál a súlyokhoz?

– Kicsi korom óta mindig kerestem az alkalmat arra, hogy mozogjak, sportoljak. Számtalan mozgásformát kipróbáltam az évek alatt, csapat és egyéni sportokat egyaránt, míg egy véletlen során a helyi konditerembe nem csöppentem. Attól a naptól kezdve a súlyok rabjává váltam. Ennek közel már tíz éve, a szerelem azóta is töretlen.

Nem álltál meg az edzőteremnél. Hogyan lesz egy hobbi sportolóból profi versenyző?

– Amire a leginkább szükség van: cél, hit, erő, szenvedély, alázat, türelem és kitartás a legeslegnehezebb pillanatokban, időszakokban is. Egy idő után a rendszeres mozgás már nem volt elég, szerettem volna elmélyíteni a tudásom és másokat is motiválni, így megszereztem az ehhez szükséges fitnesz edző képesítést is. A stabil alapok megteremtése után a versenyzés jött magától. Az okát nem tudom megmagyarázni, egyszerűen csak éreztem legbelül, hogy ez az én utam.

Kőkemény diétával és edzéssel érte el álomalakját | Beküldött fotó

Mi zajlik valójában az érmek mögött? Mennyi lemondással jár a versenyszerű sportolás?

– Természetesen mint mindennek, sajnos a versenyszerű sportolásnak is vannak hátulütői. Az érmek szépen csillognak, de valójában sokan el sem tudják képzelni, mennyi munka áll pár perc színpadon töltött idő mögött. A felkészülés alatt minden percem be van osztva. Ilyenkor a napi forgatókönyv elég monoton: munka, utazás, edzés, főzés, alvás. Nagyjából ez az öt darab tevékenység, ami versenyszezon alatt kitölti az időm, így ilyenkor nehéz időt szakítani azokra, akik fontosak a számomra, a családomra, a barátaimra, páromra. Ezúton szeretnék nekik is köszönetet mondani, hogy ennek ellenére a végsőkig támogattak. Emellett nagyon hálás vagyok az edzőmnek, Lacinak, hogy végig felkészültséggel és türelemmel foglalkozott velem, ezenfelül az első pillanattól kezdve hitt bennem. Nélkülük biztosan nem ment volna!

Milyen eredményeket tudhatsz a hátad mögött?

–  A tavaly őszi és egyben az első versenyszezonomat 5 arannyal, ebből 2 világbajnoki győzelemmel, 3 kategóriagyőzelemmel, 6 ezüsttel, 1 bronz éremmel és egy profi kártya győzelemmel zártam. 

Melyikre vagy a legbüszkébb?

– Minden eredményemre büszke vagyok. Jó érzéssel tölt el, hogy már a legelső szezonomban profi versenyzőjévé váltam egy szövetségnek. Ezen kívül, ha muszáj egyet kiemelnem akkor a világbajnokságon elért eredményeimre, ahol két világbajnoki címet és egy profi kártya győzelmet is bezsebeltem.

Réka legnagyobb álma, hogy olimpiai bajnok legyen | Beküldött fotó

Milyen célokat tűztél ki még magad elé?

– Természetesen szeretnék hosszú távon a versenyzéssel foglalkozni. A legnagyobb álmom és célom, hogy olimpiai bajnok legyek, de egyelőre igyekszem helyt állni a profik közt a WABBA szövetség versenyein, nagyon jó eredményeket elérve, illetve behúzni még egy szövetség profi kártyáját, ami szintén régóta nagy vágyam.

Mit üzennél azoknak, akik kedvet kaptak a testépítéshez?

–  Úgy gondolom, igaz a mondás, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen. Így aki valóban szeretne az egészségével, fittségével ilyen módon is foglalkozni, az meg fogja találni a módot rá. Alkat kérdése, hogy kinek mennyi időbe telik és milyen módon tudja elérni a kívánt formát. Ha valaki nagyon elszánt, megvan a megfelelő módszer, rendszer és nincsenek olyan korlátok, melyek a fejlődést visszatartják, pár hónap is elegendő lehet már, hogy valaki olyan formába kerüljön, amilyenre vágyik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában