Élményeket közvetít

2022.03.10. 17:05

A pápa magyarországi látogatása ihlette a ságújfalui írónő egyik könyvét

A Ságújfaluban élő Nagy Lajosné Bereczki Mária nyugdíjba vonulását követően sem pihen. Az elmúlt évtizedben 29 könyve jelent meg, melyekben rímekbe szedve, tizenkét ütemhangsúlyos versekben ír, így a gyermekek számára is könnyebben befogadhatóvá teszi műveit.

Szenográdi Ferenc

Nagy Lajosnét a falu díszpolgárává választották 

Forrás: NMH/Sz.F.

Az egykor pedagógusként dolgozó asszony témaválasztása sokszínű, írásaiban olyan információk is találhatók, amelyek nem szerepelnek a tankönyvekben. Első négy könyvében A királyok is emberek voltak címmel Magyarország történetének jelentős részét feldolgozta, ezek a történelemoktatás sajátos színfoltjai lehetnek. A megjelent műveit övező kedvező fogadtatás pedig újabb könyvek megírására ösztönözte a szerzőt. 

A sok téma mellett családja történetét is megírtaAz író elmondta, hogy a művek megírását komoly munka előzi meg. Megszállottan dolgozik, naponta 10-12 órán át. „Lombos fák és csemeték” sorozatában többek között Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc életét és munkásságát dolgozta fel, de Ságújfalu történetét is megírta. Feldolgozta saját családja történetét, és még jó néhány témát is körbejárt. 

Életét és munkásságát díszpolgári címmel is elismertékGyakran vesz részt író-olvasó találkozókon, s rendhagyó irodalmi órákat is tart az iskolákban. Most újabb két kötettel jelentkezett. Nemrég került az olvasók kezébe Széchenyi István élete, illetve a Jézus élete című könyve, amelyet a pápa magyarországi látogatása ihletett meg. Ennek előszavában Dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök a következőket írta: „Hálás szeretettel, jó szívvel ajánlom Jézus életét minden kedves olvasónak, akik közelebb akarnak jutni Isten szeretetének titkához, amelyet Jézus Krisztusban feltárt minden ember előtt”. 

Nagy Lajosné írói munkásságát a faluja Ságújfalu díszpolgára címmel ismerte el.  Szerencsésnek érzem magam, mert nyugdíjba vonulásom után is azt tehetem, amit az iskolában is annyira szerettem: ismereteket, élményt közvetítek, csak most nem szóban, hanem írott formában – mondta Nagy Lajosné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában