Fejlesztések

2022.03.30. 18:59

A határon is átnyúló fejlesztések valósulhatnak meg Nógrád megyében

Kedd délután tartották a helyi Hazatérés Emlékházban a Trianontól a Hazatérésig elnevezésű programsorozat következő rendezvényét. Ezen az eseményen dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is tiszteletét tette, a házigazda pedig Becsó Zsolt országgyűlési képviselő volt.

Gerhát Karina

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

A rendezvényre Felvidékről is érkeztek, ezért a honatya két, az ott élőket is érintő bejelentést tett. 

– Régóta napirenden van a 81-es számú vasútvonal fejlesztése. 2002-ben már komoly tervek, elképzelések voltak ennek érdekében, azonban az utánunk következő kormánynak már nem volt fontos ez a vonal. Ennek a pályaszakasznak a villamosítása megközelítené a 100 milliárd forintot, ami lássuk be rengeteg pénz. Sajnos vannak ettől fontosabb vasútvonalak Magyarországon, amik a fejlesztés szempontjából prioritást kaptak. Azonban ennek ellenére nem kell feladnunk a vágyainkat, hiszen egy úgynevezett hidrogéncellás megoldással meg lehetne valósítani a fejlesztést. Tavaly novemberben Salgótarjánban járt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki azt megelőzően az Alstom mátranováki telephelyére is ellátogatott. Ott többek között arról is szó esett, hogy a cég partner lenne a projektben – mondta Becsó Zsolt.

Hozzátette: dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kedden Bátonyterenyén járt, ahol jelezte, hogy megkapta azt a tanulmányt, ami a 81-es számú vasútvonal fejlesztéséről szól.

Fontosnak tartjuk, hogy ez a projekt ne álljon meg Somoskőújfaluban, a határnál, hanem egészen Losoncig terjedjen ki. Ez a szlovák közlekedési államtitkár részéről is üdvözlésre került – emelte ki Becsó Zsolt.

Kifejtette továbbá: évek óta dolgoznak rajta és folyamatosan készítik elő az Enjoy Park programot, amit a jövőben Felvidékre is ki szeretnének terjeszteni. Ezt követően pedig köszöntötte dr. Szili Katalint.

– Örülök, hogy ismét Nógrád megyébe érkezett, hiszen az elmúlt évek során mind házelnökként, mind pedig magánemberként sokszor nyújtott segítő kezet szűkebb hazánknak, illetve az itt élő állampolgároknak. Ezen kívül aktív szerepet töltött be a határon átívelő nemzetépítés területén is – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

Ezt követően dr. Szili Katalin elmondta: közel 30 éves politikai pályafutása során sokat járt Nógrád megyében, több település díszpolgára is lett.

– Voltam államtitkár, miniszerelnöki megbízott, házelnök, képviselő, parlamenti alelnök, azonban van két olyan területet, amivel a legszívesebben foglalkozom. Az egyik a nemzetpolitika, a másik pedig a fenntartható fejlődés, ugyanis mindkettő a jövőt jelenti – mondta dr. Szili Katalin, aki ezek érintésével tartotta meg Kapcsolatunk a határon túli magyarsággal című előadást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában