Közjáték

2022.03.16. 19:57

A botrányos felújítás után leszedik a salgói vár régi és új Petőfi-emléktábláját is

Nem mindennapi közjáték övezi a salgói vár Petőfi-emléktáblájának felújítását. Az igénytelen, sokakat megbotránkoztató kivitelezést a város vezetése is elismerte, ma pedig – alig két nappal az avató után – Fekete Zsolt polgármester közölte, hogy ideiglenesen a régi és az új táblát is eltávolítják, amint az időjárás engedi. A városvezetés az ügy „hivatali gazdáját” és a kivitelezőt hibáztatja.

Nool

Így sikerült a tábla felújítása a Petőfi-emlékévben, a városvezetés pedig átvette és felavatta Fotó: K. I./NMH

Hétfőn délelőtt felavatták Salgó várában a felújított Petőfi-emléktáblát. Dániel Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben emlékeztetett, hogy a várban 1923-ban örökítették meg emléktáblával a költő egykori látogatását – írta szerdai számában a 3100.hu tudósítása nyomán a Nógrád Megyei Hírlap. A politikus elmondta: a tábla állaga leromlott, az önkormányzat pedig úgy ítélte meg, hogy az már nem méltó a megemlékezésekhez, de turisztikai szempontból is szükséges a rendbehozatala.

 

A felújítás azonban nem sikerült túl jól, és már az avatást követően is többen hangot adtak elégedetlenségüknek, egyrészt azért, mert az új felirat a sziklafal alatti turistaútról olvashatatlan, másrészt pedig azért, mert esztétikumában is „meglepő” megoldás született: a régi felirata kilógva látszódik az új emléktábla mögött. Egyszerűen felfúrták a régire a kisebb méretű, új táblát.

 

A titkárnőm unokatestvérének a fia volt

Az avatás másnapján Fekete Zsolt a Facebookon reagált a negatív visszhangokra. 

Tudom, hogy mindig mindenért nekünk kell felelősséget vállalnunk. Most azonban az igazságérzetem miatt meg kell osztanom Önökkel, hogy a Petőfi emléktábla újraállításának módja minket ugyanúgy felháborít, ahogyan mindenkit – írta a város szocialista polgármestere.

Hozzátette: „Nem erről volt szó, amikor pár hónapja külső javaslatra azt mondtuk, rendben, finanszírozzuk az újraállítást. Nem érhető fel ésszel, hogyan gondolhatta akár az ügy hivatali gazdája, akár a kihelyezést végző cég, hogy egy új táblát rá kell fúrni a régire. Nem érhető fel ésszel, hogy egy ilyen munka átvételét nem kíséri végig, akinek a dolga.” Fekete Zsolt állítja, az igénytelen kivitelezéssel ők is csak hétfőn délelőtt szembesültek.

 

A kommentelők persze nem hagyták szó nélkül a magyarázkodást. „A Petőfi kunyhó állapota is másnak a hibája? Az erdei egereké, vagy a macskabaglyoké? (…) A táblával kapcsolatban pedig egyértelműen vállalni kell a felelősséget és helyreállítani. Szerintem ez a felelősség-áttolás másra megint csak kisstílűség. A titkárnőm unokatestvérének a fia volt. Aha. A döntéshozatali folyamatban kell keresni a felelőst, aki aláírta, rábólintott erre. Hivatali munkatársak azt csinálják, amit a vezető mond” – írta a város egyik ismert turisztikai szakembere a bejegyzés alatt.

 

Egy másik hozzászóló ugyanott egy kérdéssel fordult a városvezetőhöz: Legyen kedves, válaszoljon rá, hogy visszakapjuk-e a salgói vár szerves részét képező és nem csak a természetjáróknak, hanem szinte minden tarjáninak fontos, helytörténeti jelentőségű, százéves táblánkat? Igen, táblánkat, mert mint olyan közkincs, amit eddig csak az idő múlása rongált, de most sikerült hivatalból is megrongálni.

A mai világban, ilyen fejlett technika mellett, azt leírni, hogy csak ott szembesültek ezzel az igénytelen munkával, lehet, hogy még csak ront a helyzeten – fogalmazta meg véleményét egy újabb kommentelő.

 

Mindkét táblát leszedik, csak legyen jó idő…

A téma kapcsán szerdán újabb bejegyzéssel jelentkezett közösségi oldalán a polgármester. „Mindkét táblát leszedik a salgói várról, amint az időjárás engedi. Mivel a tábla magasan van, ezért az esőzések miatt ez jelenleg balesetveszélyes” – írta Fekete Zsolt. Terveikkel kapcsolatban hozzátette: „A régi táblát a következő hetekben restauráltatjuk, majd visszahelyezik eredeti helyére. A régi tábla maga is balesetveszélyes, ugyanis sarkai az egyes csavaroknál letörtek, komoly repedések keresztezik. Az új emléktábla pedig könnyen látható helyre fog kerülni a kopjafák közelébe úgy, hogy azzal a várat, mint műemléket nem bántjuk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában