GPS

2022.02.10. 17:37

Veszélyes lehet az elavult navigációs rendszer a nógrádi utakon

Időről időre előfordul, hogy a sofőrök eltévesztik a sávot és pillanatok alatt szembekerülnek az érkező fogalommal. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a 21-es főúton sok esetben az okozza a problémát, hogy az autósok régebbi navigációs rendszert használnak, amelyben még másképp szerepelnek a bizonyos útszakaszok. A másik gond, hogy sokan egy elkövetett hibát újabbakkal tetéznek csak azért, hogy az elsőt helyrehozzák.

Fodor Orsolya

Néha előfordul, hogy a figyelmetlen sofőr forgalommal szemben hajt a körforgalomba 

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Nógrád megyében is időről időre előforduló probléma – elsősorban a négysávosított 21-es főúton –, hogy néhány autós eltéveszti a sávot egy körforgalomnál, és pillanatok alatt szembekerül az onnan érkező járművekkel. A napokban bejárta a hír a sajtót, hogy Szlovákiában új, intelligens eszközöket telepítettek az autópályákra, amelyek egyből figyelmeztetik a sofőröket egy erős fényjelzéssel, ha rossz irányba haladnak az úton. 

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztály vezetője ezzel kapcsolatban a Nool.hu-nak elmondta: a társaságuk korábban már felülvizsgálta valamennyi csomópontjuk jelzésrendszereit, és megerősített forgalomtechnikai táblázással oldották meg, hogy felhívják a volánnál ülők figyelmét arra, melyik sávot használhatják és melyiket tilos. 

– A csomópontok fel- és lehajtói úgy vannak kitalálva, hogy „vezetik” az autóst, ha valaki a táblázás ellenére hajtana rossz irányba, azt észre kellene vennie. Szerencsére nem gyakori ez a probléma, bár időközönként előfordul. Sűrűn megtörténik viszont, hogy egy sofőr eltéveszt például egy kihajtót, és ahelyett, hogy továbbmenne, inkább visszatolat vagy megfordul, ezzel hatalmas veszélynek teszi ki magát és a többi közlekedőt is. Sajnos ez ellen nem igazán lehet védekezni – fejtette ki Pécsi Norbert. 

Mint mondta, a rendőrséggel közösen három évre visszamenőleg közel száz esetet elemeztek ki országos szinten és megállapították, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem egyedül az idősek tévednek el az utakon: az életkori eloszlás egyenletesnek tűnik. 

Az is közkeletű tévedés, hogy az ismeretlen utak okozzák elsősorban a problémát, mert a sofőrök figyelmetlensége az, ami leginkább jellemzi az efféle helyzeteket. Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy egy esetleges hiba esetén a legtöbben tetézik a gondot, és újabb szabálytalanságsorozattal igyekeznek korrigálni a korábbi hibájukat. 

– Nógrád megyében szerencsére viszonylag ritkán fordulnak elő a rossz sávválasztásból származó veszélyes helyzetek, noha a 21-es főút négysávossá bővítésénél voltak olyan esetek, amikor néhányan szembekerültek a forgalommal. A legtöbb autóst az útépítések közben a régi navigációs rendszer hozta veszélyes vagy kellemetlen helyzetbe – fejtette ki a kommunikációs osztályvezető. 

Hozzátette: ezek a kényes és balesetveszélyes szituációk elkerülhetőek lehetnének, ha a sofőrök alaposabban figyelnének a közúti táblákra. A Magyar Közút közösségi oldalára éppen ezért minden olyan veszélyes esetet feltöltenek, amelyeket a forgalomfigyelő kameráik rögzítenek, hogy mindenkiben tudatosítsák a lehetséges kockázatokat, amelyeket a figyelmetlenség okoz. 

Megzavarodik időnként a sofőr – Az elmúlt években többször is előfordult a 21-es főúton, hogy szembehajtottak a forgalommal. Néhány esetet fedélzeti kamerával is rögzítettek az arra közlekedők: 2020 nyarán például egy idős házaspár utazott abban a járműben, ami miatt megállt a forgalom Szurdokpüspöki közelében. Egy szemtanú elmondta, hogy többen próbálták jelezni a sofőrnek, hogy rossz irányba halad, de ő kikerülte azokat az autósokat, akik segíteni szerettek volna. Szerencsére senki sem sérült meg a tévedés miatt. Gáspár Győző és családja nem volt ilyen szerencsés: összeütköztek a tari elágazónál egy rossz irányba haladó járművel, amit egy 26 éves nő vezetett. A balesetet az okozta, hogy az útépítés megzavarta a sofőrt a tájékozódásban, így rossz helyen kanyarodott az útra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában