Párkeresés

2022.02.03. 20:06

Változtak a szokások - így randiznak a nógrádiak a pandémia idején

Az elmúlt években a pandémia megyeszerte is igencsak felforgatta az ismerkedési szokásokat. Egy társkereső oldal felmérése szerint a szűkebb hazánkban élő szinglik 60 százaléka magányosnak érzi magát, míg az egyedülállók másik csoportja kapcsolat nélkül is boldog.

Gubányi Patrik

A felmérés szerint Nógrád megye a társkereső oldalak használatát tekintetve átlag alatti aktivitást mutat

Forrás: NMH | Ladóczki Balázs

Eltelt egy újabb év a világjárvány árnyékában, de a 2021-es esztendő második felétől az oltások számának emelkedése lehetővé tette a fokozatos újranyitást, mellyel párhuzamosan fellélegezhettek az egyedülállók is. Egy magyar társkereső oldal megyei lebontásban kutatást végzett arról, hogy a pandémia idején mennyire érzik magányosnak magukat az emberek. 

A portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményből kiderült: a társkeresők aktuális boldogsági indexe a 2020-as évhez képest négy százalékot zuhant, az emberek jobban elzárkóztak egymástól. Bizonyítja ezt, hogy a kutatás szerint tavaly közel tíz százalékkal többen érezték úgy, nincs kivel beszélniük. Továbbra is a 30 év alatti férfiak tűnnek a legsérülékenyebbnek kötődés szempontjából, de minél idősebb valaki, annál könnyebben békél meg a magánnyal. 

A közleményben tájékoztattak, hogy a megkérdezett Nógrád megyei szinglik 60 százaléka úgy érzi, hogy boldogságához elengedhetetlen egy társ, ugyanakkor az egyedülállók egy másik csoportjának 60 százaléka kapcsolat nélkül sem szomorkodik. A felmérés szerint Nógrád megye a társkereső oldalak tekintetében átlag alatti aktivitást mutat. 

Magyarország egyik partnerkereső weboldala átfogó kutatást készített abban a témában is, hogy az oltottság befolyással van-e a párkeresésre. Ezt érintően azt közölték, hogy az oltottak több mint 80 százaléka nem levelezik jelenleg olyan társkeresővel, aki nincs beoltva, ugyanakkor a válaszadók kétharmada nem zárkózna el, ha egy számára vonzó, de nem beoltott személy kezdeményezne. 

A szinglik mellett a párkapcsolatban élők is megsínylették a pandémia káros hatásait. 

Szabóné Koós Ibolya megyei pszichológus érdeklődésünkre elmondta: a korlátozások és a karantén idején sokak számára nehéz volt megbirkózni a társas kapcsolatok hiányával. Többen számoltak be arról, hogy távkapcsolatban éltek partnerükkel, amely egy idő után nem működött az utazási korlátozások miatt. 2020-ban a Maradj otthon! kampány idején a kényszerűen együtt töltött idő áldásáról és átkáról egyaránt érkeztek beszámolók. A lappangó feszültségekkel, rejtett konfliktusokkal terhelt kapcsolatokban az összezártság miatt lényegesen több vita, stressz keletkezett – tette hozzá. 

A szakember kiemelte: a harmonikus, stabilabb párkapcsolatokban még profitálni is tudtak, az együtt töltött pluszidő lehetőséget teremtett a másik fél jobb megismerésére, kapcsolatuk elmélyítésére, gazdagítására. Ugyanakkor szükséges volt azokkal a párokkal más minőségben, más mélységben foglalkozni, ahol beteg partnerüket ápolták, vagy elveszítették hozzátartozójukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában