Honvéd

2022.02.20. 06:50

Újabb Nógrád megyei iskola állna be a kadét program zászlaja alá

A Honvéd Kadét Programhoz készül csatlakozni a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmény vezetősége többször tanácskozott már a HM Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztályával, a végleges döntés a szakképzési centrum részéről a napokban várható. Amennyiben megszületik a megállapodás, mind az iskola, mind a kollégium diákjai előtt ott áll majd a lehetőség arra, hogy kadétokká váljanak.

Veres Edina

A honvédelem nem csupán a katonák feladata – mondta Kristofóri Balázs

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Kristofóri Balázs főhadnagy, a HM Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának szakreferense elmondta: a legutóbbi salgótarjáni látogatásuk alkalmával már a diákok számára tartott előadást a kadét programmal kapcsolatban.

– Fontos, hogy a fiatalok tudják, nem katonákat akarunk nevelni belőlük. Ehelyett azt szeretnénk elérni, hogy minden középiskolás tisztában legyen például azzal, milyen kötelességei vannak például egy természeti katasztrófa esetén civilként. Meglepő lehet, de ez is beletartozik a honvédelembe, amely nem csupán a katonák feladata. Ezt hazánk alaptörvénye is rögzít: minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére – hangsúlyozta a főhadnagy. 

Hozzátette: a Honvéd Kadét Program 2017-ben indult el, felváltva, kiegészítve és jelentősen újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját, a Katona Sulit. Országosan napjainkban száz intézményt számlál a Honvéd Kadét Program, amelyek közül jelenleg négy partneriskola található Nógrád megyében. A NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Ez utóbbi intézmény 2012-ben csatlakozott még a Katona Sulihoz, majd a kadét programban folytatta a honvédelmi nevelés megvalósítását.

Sok hasznos dolgot tanulnak

– A kadét program három fokozata közül az iskolák az úgynevezett I.-es szinten csatlakozhatnak. Gyakorlatilag az intézmény azt vállalja, hogy az érdeklődő diákjai számára heti egy-két órában közismereti képzésként a honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanítja, valamint ahhoz kapcsolódó szabadidős elfoglaltságokat is szerveznek. Ez előbbi keretében a fiatalok megismerhetik a honvédség felépítését, hadtörténelemmel bővíthetik történelmi ismereteiket, a katonai testnevelés alatt egyebek mellett önvédelmi technikákat sajátíthatnak el, de betekintést nyerhetnek a biztonságpolitikába vagy a hadijogba is. A kadétok emellett több, a hétköznapok során hasznos ismerettel bővíthetik tudásukat, így például egészségügyi és túlélési ismeretekkel, vagy a térkép- és tereptani alapismerettel. A szabadidős elfoglaltságok közé tartoznak például a túrák, a versenyek, a táborok, vagy akár a laktanya-látogatások – részletezte a program sokszínűségét Kristofóri Balázs. A főhadnagy arra is rámutatott, hogy minden partneriskola mellé kijelölnek egy együttműködő honvédségi szervezetet, amely ugyan közvetlenül nem vesz részt az oktatásban, azonban az oktatási intézmény kérésére minden szakmai segítséget megad. Ennek köszönhetően mind a tantárgy, mind a szabadidős foglalkozások hitelesebbekké és izgalmasabbakká válhatnak a diákok számára. 

E kötelékbe kíván csatlakozni, ötödik Nógrád megyei intézményként NMSZC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Fekete Zsoltné, a tagintézmény igazgatója elmondta: tavaly merült fel az ötlet, hogy a képzési palettájukat a hazafias nevelés megvalósításával színesítsék. 

Mélyítheti a fiatalokban a hazaszeretet

– A felvetés a kollégiumunk igazgatójától, Radics Sándortól érkezett. Az intézményegység hosszú éveken át vett részt az Arany János Kollégiumi Programokban, amelyek jelenleg már kifutóban vannak. Ehelyett olyan lehetőséget kívántunk keresni, amely mind a kollégium, mind az iskola tanulóinak hasznos. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a kadét program minden szempontból megfelel az igényeinknek. Egyrészről mélyítheti a fiatalokban a hazaszeretet érzését, de a továbbtanulás terén is új irányokat kínálhat nekik. A tanulóink és kollégistáink közül többen hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűek, így különös jelentőséggel bír, hogy a kadét programra jelentkezők ösztöndíjat kaphatnak. Ehhez 3,5-ös tanulmányi átlagot kell elérniük, illetve részt kell venniük a közismereti tantárgyként tartott honvédelmi alapismeretek órákon, illetve az ahhoz kapcsolódó szabadidős tevékenységeken. Ez utóbbiak megvalósításában a kollégium vállalná a nagyobb szerepet, hiszen így akár többnapos program során is tudnánk szállást biztosítani a diákoknak. A kadét program ezentúl élményekkel is gazdagíthatja a tanulóinkat, hiszen akár Kecskemétre vagy Szolnokra is szervezhetünk kirándulást a gyerekekkel, akik így testközelből megnézhetik a repülőgépeket és helikoptereket – mondta Fekete Zsoltné. 

A tagintézmény igazgatója azt is elárulta, hogy a csatlakozással kapcsolatos egyeztetések még zajlanak a szakképzési centrum vezetőségével, de bíznak benne, hogy hamarosan – akár a következő tanév szeptemberétől – már a Borbélyos diákok is kipróbálhatják magukat kadétként. 

A Nemzetközi Kadét Kupa 14–18 éveseknek szóló verseny
Forrás: Hüvösi Csaba / NMH

Táborok és egyéb programok sora célozza meg a honvédelmi nevelést

A nyári szünet ideje alatt szinte minden honvédségi alakulat szervez gyerektáborokat, Kristofóri Balázs azonban rámutatott: vannak olyan táborok is, amelyekben csak kadét-tanulók vehetnek részt. 
– A nyári táborok mellett több, más jellegű honvédelmi nevelési programot is megvalósítunk. Ilyen például az Országos Haditorna Verseny, amelynek 2021/2022-es döntőjét április 11–14. között tartják. Szintén ebben az időpontban rendezi meg hazánk a második Nemzetközi Kadét Kupát, amelyen Magyarország mellett Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából is számítunk résztvevőkre. Ezt a 14–18 éveseknek szóló, nemzetközi csapatversenyt hazánk tavaly hívta életre, a feladatok az Országos Haditorna Verseny elemeire épülnek. Ez utóbbi megmérettetés következő, azaz 2022/2023-as megyei fordulóit várhatóan ősszel rendezzük meg – ismertette a honvédelmi nevelési programok sorát Kristofóri Balázs. A főhadnagy hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium tervei alapján azt szeretnék elérni, hogy az ország, így Nógrád megye minden járásában legalább egy olyan középiskola legyen, amely tagja a Honvéd Kadét Programnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában