Krúdy Gyula Könyvtár

2022.02.02. 11:30

Több mint 15 ezer kiadvány vár a művelődésre vágyókra a szécsényi könyvtárban

A Krúdy Gyula Könyvtár több mint csupán egy nagyobb könyv- és dokumentum­gyűjteményt tároló intézmény. A város kulturális életének meghatározó szelete.

Szenográdi Ferenc

Csuka Levente személyében csak egyetlen dolgozója van a könyvtárnak

Forrás: NMH/Sz. F.

Bár Csuka Levente könyvtáros személyében csupán egyetlen dolgozója van az intézménynek, a könyvtár mégis szerteágazó területen áll a művelődni kívánó érdeklődők szolgálatában. 

Jól felszerelt, jól működő, több rendezvényt is szervező könyvtárat vettem át egy éve Korcsok Norberttól 

– mondta Csuka Levente, hozzátéve: – Norbert új területen helyezkedett el, a varsányi közösségi házat vezeti. 

A könyvtáros elmondta, hogy az irodalom szécsényi „templomában” több mint 15 ezer könyv áll az olvasók rendelkezésére. A rendszeres látogatók, olvasók száma 250 fő, bár a pandémia miatt kissé visszaesett az intézmény látogatottsága. A telefonon vagy interneten kért könyveket viszont továbbra is házhoz szállították. 

Csuka Levente kitért arra is, hogy ugyancsak jó kapcsolatot ápol a város oktatási intézményeivel. 

Van egy kisebb méretű helyiségünk, ahol különböző foglalkozásokat tarthatunk. A gyermekek számára szervezett könyvtári foglalkozások célja, hogy a fiatalok minél hamarabb megszeressék a könyvet, az olvasást, s könyvtárba járó emberek váljanak belőlük. Ezért a csoportfoglalkozásokat játékos formában vezetjük le 

– fűzte hozzá. 

A könyvtár kisebb olvasókuckójában számos különböző tematikájú folyóiratot is elolvashatnak az érdeklődők. Főleg a nyugdíjasok töltik ott el idejük egy részét előszeretettel, de a fiatalok is szívesen belelapoznak az újdonságokba. A rendezvények terén gyakoriak az író-olvasó találkozók. A közelmúltban például Majsányi Katalin, Magdus Melinda és Nagy Lajosné volt az intézmény vendége. 
 

Mindenkinek hasznos időtöltést kínálnak

A kisgyermeküket nevelő édesanyák számára a Ringató foglalkozások kínálnak hasznos időtöltést. Az egyik részleget a helyi irodalomhoz köthető művek számára tartják fenn. Ezt a sarkot főleg a helytörténeti kutatók, a város történelmét vizsgálók látogatják. 

Igen széles körű az olvasók érdeklődési köre. Vannak, akik a tudományos irodalmat keresik, míg mások a magyar- és világirodalom klasszikusait olvassák, de a kortárs írók könyvei is kedveltek a hozzánk érkezők körében. A fiatalok pedig főleg a tananyaghoz szükséges irodalmat keresik. Ha a keresett kötet nincs meg nálunk, akkor azt a könyvtárak közötti kölcsönzés keretében igyekszem beszerezni. 

– osztotta meg tapasztalatait Csuka Levente.

Költők munkásságát is bemutatják

Időszakos kiállítást is rendeznek a Szécsény városához kötődő írók és költők életéből, munkásságából. A kö­zelmúltban például Vihar Béla költészetéről láthattak egy kiállítás a látogatók, jelenleg pedig a tragikus körülmények között elhunyt Feren­czi Teréz költőt mutatja be egy tárlat. A könyvtár alatt található a Krúdy Pince, amelyet baráti és családi összejövetelekre is igénybe vesznek alkalomadtán, és ott tartja foglalkozásait a Szeretlek Szécsény csoport is. 
 

Csuka Levente elmondta, az olvasó itt több ezer kötet között válogathat 
A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában