Könyvek, lexikonok

2022.02.21. 06:55

Tizenegyezer kötettel oltják a tudásszomjat a szécsényi könyvtárban

A szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium szellemi műhelye az alma mater könyvtára, ahol 11 ezer kötet áll a tanárok és a diákok rendelkezésére.

Szenográdi Ferenc

Kosik Szilvia segít könyvet választani

Forrás: Szenográdi Ferenc / NMH

Az itt dolgozó Kosik Szilvia magyar–könyvtár szakos végzettséggel rendelkezik, hét éve a balassagyarmati városi könyvtárból került a szécsényi iskola bibliotékájába. Mint ahogy azt hírportálunk érdeklődésére elmesélte, a polcokon ott sorakoznak a világ- és a magyar irodalom klasszikus művei, lexikonok, kézikönyvek, pedagógiai kiadványok, a meseirodalom gyöngyszemei, ifjúsági regények. Az alsó tagozatos kisdiákok főleg mesekönyveket kölcsönöznek. A nagyobbak inkább a kötelező irodalom után érdeklődnek. A tanárok a pedagógiai témájú műveket használják. Az idegen nyelvek tanításához CD-anyag áll a szaktanárok rendelkezésére. 

A könyvtárban rendezett, tágas olvasóterem várja az iskola tanulóit, ahol főleg a nagyobbak a lyukasórákon, esetleg délután beülnek olvasni, tanulni. A könyvtár szolgáltatásait az iskola valamennyi tanulója, dolgozója igénybe veheti. 

Kosik Szilvia a könyvtár életéhez kapcsolódva különböző foglalkozásokat szervez a diákság részére. Ezeken az alkalmakon a tanulók megismerhetik a különböző szakirodalmi művek és lexikonok használatát. A nevezetes napokhoz kapcsolódva, mint például a Magyar Kultúra Napja, vagy a Költészet Napja, könyvtári foglalkozásokon vesznek részt a diákok, akiknek különböző társasjátékok is rendelkezésükre állnak könyvtárban – mesélte.

Az iskola vezetése a könyvtár számára különböző folyóiratokat, szaklapokat, az Új Embert, és a Nógrád Megyei Hírlapot is. 

Az augusztusi hónap komoly munkát jelent a könyvtáros számra. Ilyenkor történik többek között a tankönyvek, a munkafüzetek megrendelése, kiosztása. Ezeket térítésmentesen kapják meg a diákok. A tartós könyveket a tanév végén adják le a diákok. Az ismeretszerzés szerves része az iskolai könyvtár. 

Címkék#könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában