Figyelmeztetés

2022.02.26. 11:39

Súlyos bírság várhat arra, aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat Nógrád megyében

A kora tavaszias száraz és szeles időjárás igazán kedvez a szabadtéri tüzeknek, amelyekből több is volt az elmúlt időben Nógrád megyében.

Nagy Orsolya

Erősen befolyásolja a tél végi, kora tavaszi csapadék mennyisége a tüzek számát

Forrás: NMH Archív | Fotó: Hüvösi Csaba

Idén már 36 vegetációs tűzeset adott munkát szűkebb hazánk tűzoltóinak a nagy szárazság miatt. 

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője kiemelte, hogy az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt pedig napról napra emelkedik a szabad területi tüzek száma. A mostani időszakban a száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben a lángok is gyorsan továbbterjedhetnek. 

– A vegetációs tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra és felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Így például csak olyan területen szabad tüzet gyújtani, ahol az nem veszélyezteti az élőlényeket és környezetüket sem. Emellett fontos, hogy a tűz közelében ne legyen más éghető anyag, és ne hagyjuk felügyelet nélkül. Az égő cigarettacsikket pedig nem szabad eldobni, hiszen a száraz növény pillanatok alatt képes meggyulladni – hívta fel a figyelmet Kapás Márton. 

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el | Szombattól újabb három megyében, köztük Nógrádban is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom – közölte Facebook oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ennek értelmében, tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a tűzrakó helyeken, a fásításokban,  illetve ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Hozzátették: a tűzgyújtási tilalom visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. 

Hozzátette: az is elengedhetetlen, hogy a közelben mindig legyen megfelelő oltóanyag, mint például homok, víz vagy tűzoltókészülék. Gondoskodni kell továbbá a tűz irányításához szükséges kéziszerszámról is. 

A megbízott szóvivő a szabad kerti zöldhulladék égetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azt mindig az önkormányzat szabályozza. Amennyiben pedig nincs rendelet, tilos az égetés. A külterületi tarlót és a vágott növényeket csak az illetékes hatóság engedélyével szabad meggyújtani, míg a háztartási hulladékot sehol sem. 

Amennyiben a szél feltámad, akkor azonnal el kell oltani a tüzet. Szabad téren pedig mindezt úgy kell tenni, hogy ne tudjon visszagyulladni. Erre a legjobb módszer, ha vastag föld- vagy homoktakarással elzárják a levegőtől. 

Bírság járhat annak, aki megszegi a szabályokat

Kapás Márton kiemelte, aki megszegi a szabályokat, tűzvédelmi bírságot is kaphat, amely az okozott károk megtérítésén felül és az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet. 

Kökény András, az Észak Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy tavaly 100 feletti vonulásuk volt, amelyeknek több mint 40 százaléka szabadtéri tűzeset volt. 

Egyesületünk mindenben igyekszik segíteni a katasztrófavédelem munkáját. Vegetációs tüzek esetében például terepjáróval vagy terepjáró képességű járművel, de emberlétszámmal és különböző eszközökkel is. Emellett hozzávetőlegesen 50-100 liter vizet tudunk kijuttatni a káreset helyszínére – közölte Kökény András, aki kifejtette, hogy többnyire nádasok, mezők, fás és bokros cserjék gyulladnak meg, amely nagy kihívás elé is állíthatja őket, főleg ha az időjárás szeles, ami tavasszal elég gyakori. Előfordult már az is, hogy több órán keresztül oltottak, ráadásul a lángok ingatlanokat is veszélyeztettek. 

Kökény András hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy megfelelően fel legyenek készülve egy-egy szabadtéri tűzesetre. Éppen ezért rendszeresen tartanak gyakorlatokat és folyamatosan képzik magukat, hogy munkájukat még hatékonyabban tudják végezni. 
 

Száraz fű, nádas, bozótos is égett | Idén februárban sok tűzesetre volt már példa megyénkben. Rimócon és Magyargécen száraz fű kapott lángra, amelyet a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei sikeresen megfékeztek. Olyan nap is volt, amely során hat riasztás is érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére szabadtéri tüzekkel kapcsolatban. Szurdokpüspökin, Csitáron, Béren, Szirákon és Magyargécen is lángoló nádasokhoz és bozótosokhoz siettek a hivatásos és önkéntes tűzoltók. Utóbbi helyszínen pedig egy fenyves erdőt is veszélyeztetett a tűz. Egy másik eset során Hugyagon még egy melléképületre is átterjedtek a lángok, de a lánglovagok végül eloltották a tüzet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában