Kezdetek és a jelen

2022.02.21. 06:55

Régmúltból származó kincset is rejt a salgótarjáni önkéntes tűzoltók kiadványa

A tűzoltók történelmének fontos részét képezik azok a tárgyak és régi fotók, amelyeket legújabb kiadványában jelentetett meg a salgótarjáni egyesület.

Nagy Orsolya

Bakos Krisztián számos információforrást felsorolt, ahonnan összegyűjtötték a kötet anyagát

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Fotó: Ladoczki Balazs

A régi korokat eleveníti fel az az ismeretterjesztő kiadvány, amelyet a közelmúltban adott ki a több mint 130 éves múltra visszatekintő Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Nem ez az első alkotása a szervezetnek, ugyanis két évvel ezelőtt Nógrád megye Szent Flóriánhoz, a tűzoltók védőszentjéhez köthető emlékeit is összegyűjtötték már. Bakos Krisztián tűzoltó alezredes, az egyesület tagja elmondta, hogy pályázati forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával jöhetett létre a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltók kezdetek és a jelen című kiadvány, amely által az olvasó betekintést nyerhet a szervezet múltjába és jelenébe.  

Igényesen szerkesztett oldalakon mutatják be a múltat

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Mindig is érdekeltek a régiségek, így nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb készül majd egy ilyen kiadvány. Otthon is több emléktárgyat őrzök, de édesapám, aki nyugállományú tűzoltó, szintén gyűjtő. A lappal nemcsak hagyományőrzés volt a célunk, hanem az egykori alapítók és tagok emléke előtt is szerettünk volna tisztelegni. Igyekeztünk minél több információt beszerezni, így felkerestük a levéltárat, a Tűzoltó Múzeumot, valamint a közösségi oldalakon is kutakodtunk. Munkánk során számos érdekes és értékes tárgyra, emlékre bukkantunk, amelyek még országosan is egyedülállónak nevezhetők – közölte Bakos Krisztián. 

Hozzátette: a múzeum igazgatója megtalálta például azt az 1901-ben készült albumot, amelyet Weisenbacher Jánosnak, a Salgó-Tarjáni Önkéntes Tűzoltó Egylet alapítójának készítettek az akkori tagok. A kiadványból kiderül, hogy Weisenbacher Jánosnak érdekében is állt, hogy létrehozza az egykori önkéntes tűzoltó szervezetet, hiszen ő volt a salgótarjáni konyakgyár tulajdonosa, s az üzem nem számított veszélytelen munkahelynek. 

Komoly kutatómunka előzte meg a kiadvány létrejöttét

A kutatómunka során arra is fény derült, hogy Weisen­bacher, mint az egylet főparancsnoka, 1891-ben saját tűzoltási utasítást adott ki, amely keretbe foglalta az önkéntes tűzoltás múltbeli szabályait. A nyomtatvány lapjai között még egy helyi különlegesség is felfedezhető, amelyet a salgótarjáni Főplébánia kriptájának néhány évvel ezelőtti feltárásakor talált meg. Ez egy eredeti Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó sisak. A feltárást követően visszazárták a kriptát, ezért a sisak a maga valóságában nem, csak a kiadványban bemutatott fényképen tekinthető meg. 

Bakos Krisztián kezében a kiadvánnyal

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Ma hozzávetőleg 30 önkéntessel működik a Salgótarjáni ÖTE

Bakos Krisztián azt is felelevenítette, hogy a II. világháborút követően sajnos ezt az egyesületet is megszüntették, mint akkoriban minden önkéntes szervezetet. Az egyesületek ismételt életre kelésére egészen a rendszerváltásig kellett várni Magyarországon.  2010-ben jött a gondolat, hogy újra létrehozzunk egy salgótarjáni önkéntes tűzoltó szervezetet, amely ma hozzávetőleg 30 önkéntessel működik. A tagok többsége hivatásos tűzoltó, vagy már nyugdíjas kolléga, de akad rendőr is közöttünk. Munkánk során igyekszünk segíteni a hivatásos tűzoltók munkáját, legyen szó akár tűzesetről vagy bármilyen káresetről, de rendszeresen tartunk közös gyakorlatokat is – emelte ki az egyesület tagja. 

Mint mondta, egyelőre felszerelésük van, de saját autóval még nem rendelkeznek, ezért szeretnének pályázni egy gépjárműre. 

Megméretéseken is részt vesznek, és táborokat is tartanak gyerekeknekBakos Krisztián azt is elmondta, hogy az egyesület minden évben jelen van a megyei tűzoltóversenyeken is. A legjobb eredményük eddig egy nemzetközi szlovák-magyar verseny második helyezése volt. A szervezet ezen túlmenően gyerektáborokat is tart már évek óta Nógrád megyében, amelynek nagy hagyománya van. A koronavírus-járvány miatt azonban az elmúlt két évben el kellett halasztani a rendezvényt. A vírushelyzettől függ, hogy idén megtarthatják-e a tábort. 

Az egyesület tagja úgy véli, hogy ezek az alkalmak fontos üzenetet hordoznak a gyerekek számára, hiszen már egész fiatalon érdemes megismertetni az apróságokkal, hogy milyen érzés kiállni a közös és jó cél mellett. Ráadásul így a nyári szabadidejüket is hasznosan töltik, és betekintést nyernek egyebek mellett a szakmába, valamint azt is megtanulják, ha netán baj történik, mit kell tenniük. Ráadásul egy-egy tábor alkalmával a mentők és a rendőrök munkáját is közelebbről megismerhetik a gyerekek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában