Cigaretta

2022.02.08. 06:50

Nógrádban is magas a dohányosok halálozási mutatója

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei indítottak útjára egy programot, amely 21 nap alatt segíthet letenni a cigarettát a függőségben szenvedőknek.

Gubányi Patrik

Ha elsőre nem sikerül a leszokás, nem szabad feladni, a hibák felismerése után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz. A finn minta által kidolgozott 21 napos program fokozatosan segít

Forrás: NMH

Fotó: Ladoczki Balázs

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nemrég létrehozott egy 21 napos dohányzásról leszokást támogató programot, amely nemcsak az újév beköszöntével, hanem egész évben segítséget nyújthat a káros szenvedély leküzdésében – olvasható az intézet közleményében. 

Részletezték: a függőségből adódó rabság ismert egészségkárosító hatásai miatt a legtöbb dohányzóban időről időre ott motoszkál a gondolat, hogy le kellene szokni. A 30 és 39 évesek körében a dohányzás okozta megbetegedésteher leginkább a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi betegségekben nyilvánul meg. A tájékoztatóból kiderült, hogy 40 éves kor felett az átlagos dohányzó évente három hónapot veszít várható élettartamából, összességében évente több mint 25 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt Magyarországon.

A Gond? Egy szál se! elnevezésű applikációban elérhető kihívás a szokásfüggőség mellett a nikotinfüggőség legyőzésében is segít. A legtöbb dohányzó ugyanis sokszor mindenféle külső segítség nélkül vág neki a leszokásnak, pedig a hasonló programok eredményességét tekintve a siker esélye akár ötszörös lehet. A finn minta által kidolgozott 21 napos program fokozatosan segít a viselkedésváltozás rögzítésében, rutinná alakításában. 

Tanulni kell a nemdohányzást is

– Mivel a dohányzás egy tanult viselkedési forma, a nemdohányzást ugyanúgy tanulni és gyakorolni kell – hívták fel a figyelmet a közleményben. Mint írták, az alkalmazás napi feladatokkal, tippekkel, illetve az önismeret eszközeivel segít a dohányzást kiváltó okok és helyzetek azonosításában, a motiváció fenntartásában, valamint a régi szokások újakra történő átírásában. Kiemelték: akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre a leszokás, ilyenkor a hibák felismerése után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz. A program során bármelyik lépés megismételhető, és a folyamat bármikor újrakezdhető vagy folytatható. 

– Nógrád megyében a dohányzással összefüggésbe hozható légcső-, hörgő- és tüdőrák okozta rosszindulatú daganatok miatti halálozás a 25 és a 64 éves korosztály körében a férfiaknál és a nőknél is magasabb az országos átlagnál, mindemellett a dohányosoknál kétszerese a bőrrák kialakulásának kockázata a nemdohányzókkal szemben – mutatott rá Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos. Emlékeztetett: a kormány az elmúlt években számos új intézkedést vezetett be, hogy visszaszorítsa a dohányzók számát, a közterületeken és a vendéglátóhelyek zárt tereiben történő cigarettázás már jó ideje nem lehetséges. Elmondta: a kormányhivatalok körzetébe tartozó oktatási-nevelési intézmények 2019-től tíz napra díjmentesen kikölcsönözhetik a dohányzásmegelőzési csomagot, erre Nógrád megyében is lehetősége van az iskoláknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában