Hazatérés

2022.02.24. 16:30

Nógrád megyébe is visszatért az első gólya

Megérkezett szűkebb hazánkba is az első gólya.

Gulyás Edina

Vizslás újlaki részén foglalta el fészkét az a madár, amely évek óta visszajár a faluba. Papp Ferenc a Magyar Madártani  és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei elnöke elmondta: a tollasra korábban jeladót rögzítettek, ennek alapján kiderült, hogy a gólya nem repült Afrikáig, sőt, még a Kárpát-medencét sem hagyta el. 

– Az említett példány a Vajdaságban, Nagybecskereken, egy szeméttelep mellett húzta ki a telet. Ezért ért vissza korábban a szokásosnál – ismertette az elnök – Az adatokból az is jól látható, hogy három napig tartott a hazafelé vezető útja, amit nem folyamatosan tette meg, időnként megpihent. 

Papp Ferenc arra is kitért: az elmúlt héten történt felmelegedés alapján ítélhette úgy az égi vándor, hogy itt a tavasz. A kellemes időjárásnak köszönhetően már a békák is megindultak petézőhelyeik felé, így nem kell attól tartani, hogy a gólya nem találna magának táplálékot.

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában