Emlékezés

2022.02.07. 06:50

Igazi hősök síremlékei állnak a balassagyarmati katonai temetőben

A Civitas Fortissima harcaihoz kötődően síremlékek állnak a város katonai temetőjében.

H. H.

1919. január 29-hez kapcsolódó hadmozdulatok áldozatait hantolták el a temetőben

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Akadnak köztük magyar honvédek és tisztek, valamint a csatában fegyvert ragadó cseh férfiak is. A település sírkertjének déli részén, a vasútvonal környékén található az a terület, ahol az 1919. január 29-hez kapcsolódó hadmozdulatok során elhunyt egyenruhások földi maradványait elhantolták. A temető már korábban megvolt, hiszen az első világháború során az akkori Mária Valéria Közkórház (a mai intézmény elődje) néhány része az ide érkezett sebesülteket, illetve foglyokat látta el, vagyis a jelenleg a hősi temetőben látható egyenfejfák az itt meghalt katonák részére emeltettek. Hasonlóképpen a cseh légionáriusok betörése, majd kiverése során elvérzett férfiakat is ide temették, ennek a sírkertnek a déli fertályára, illetve később a cseh állam is részesített számukra egy emlékkövet. 

A sírkertet a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben főleg középiskolás diákok ápolták néhány elhivatott tanár vezetésével, aztán hosszú ideig a gaz verte fel a területet. Az áttörést a 2010-es évek közepe hozta el, amikor a Honvédelmi Minisztérium jóvoltából felmérték és rendbe tették az egész temetőt, mértani formába sorolva a fejfákat. Ráadásul egy fából faragott kaput is létesítettek belépőként a sírkertbe, ahol továbbra is megtalálható az 1920-as években létesített kőkereszt a hősök tiszteletére. Itt minden évben több alkalommal fejet hajtanak az utódok. 
Az előző hónapok fejleménye, hogy a magyarországi orosz hadisírokat gondozó szervezet kezdeményezésére, a balassagyarmati hősi temetőben egy új emlékművet emeltek a város körüli harcokban elesett szovjet katonáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában