Kutatás

2022.02.11. 13:50

Gyermekkori vágya teljesült az új szécsényi régésznek

Miután az elmúlt év szep­temberében a Kubinyi Ferenc Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum társintézménye lett, jelentős változások álltak be a szécsényi múzeum életében. Többek között három új dolgozóval is gyarapodott a létszámuk. Anderko Anna személyében egy szorgalmas, elhivatott régész csatlakozott az intézmény csapatához.

Szenográdi Ferenc

Anderko Anna már egyetemi hallgatóként is dolgozott szécsényi kutatásokon

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

A füleki származású fiatal hölgy ezentúl Guba Szilviával, a múzeum korábbi régészével látja el a szerteágazó szakmai feladatokat. Anderko Anna számára nem ismeretlen a városi múzeum és az ott folyó munka, hiszen már egyetemi hallgatóként is számos Nógrád megyei és szécsényi kutatásban vett részt. 

régészet iránti elkötelezettsége, a múzeum szeretete egészen kisgyermek korában kialakult benne. Édesanyja a füleki vár első idegenvezetőjeként tevékenykedett, és minden nyáron részt vett a fiatalok számára szervezett várszépítő tábor munkájában. Ilyenkor lánya, Anna is rendszeresen bekapcsolódott a tábori élet mindennapjaiba, s már gyermekként érdeklődve figyelte a várban folyó régészeti feltárásokat. Az ott szerzett élmények végérvényesen a régészet felé orientálták. A füleki fiatal a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban tanult tovább, s már tizedikes korában a füleki régészeti feltárásokról tartott előadást a tudományos diákkörben. Az érettségit követően egyértelmű volt számára, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészeti karán folytatja tanulmányait, ahol néhány év múlva le is diplomázott.

Fiatalon kezdte

Még csupán elsőéves egyetemista volt, amikor részt vett a szécsényi ferences kolostor és templom középkori feltárásában. Komolyan foglalkoztatta a gömöri és nógrádi kályhaművesség, ebből a témából írta a szakdolgozatát is.

A diploma megszerzését követően a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságán dolgozott. Mindig örömmel gondolt a szécsényi munkáira, s szívesen dolgozott volna a szécsényi múzeumban. Az elmúlt év októberében aztán ez valóra is vált. 

Anderko Anna elmondta, hogy nagyon jól érzi magát itt, nagyszerű kollégákkal dolgozhat együtt. Feladata sokszínű, a régészeti munka mellett az intézmény egyéb feladataiba is bekapcsolódik, legyenek azok kiállításszervezések vagy egyéb programok. Jelenleg férjével, aki a salgótarjáni múzeum régésze, a megyeszékhelyen laknak, de terveik között szerepel, hogy a jövőben Szécsényben telepednek le. 

Anna munkatársa, Guba Szilvia úgy fogalmazott: a munkamegosztás révén hatékonyabban valósulhat meg a feladatok elvégzése, s Anna személyes hozzáállása, szerénysége, szakmai felkészültsége értékes munkatárssá teszi őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában