Fejlesztések

2022.02.23. 06:55

Évtizedes problémák oldódhatnak meg Bánkon és Herencsényben

A lakosság általános komfortérzetének javítása az egyik legjelentősebb cél a nyugat-nógrádi települések számára. Ennek érdekében mindent bevetnek az önkormányzatok, folyamatosan pályáznak, és az elnyert támogatásokból végzik el idén a legszükségesebb fejlesztéseket.

Hegedűs Henrik

Torma Andrea, Bánk polgármestere elmondta, a községen átvezető Petőfi úton járdát kívánnak építeni, ami több évtizedes gondot oldhatna meg. Ezen a területen komoly az átmenő gépjárműforgalom, ezáltal a gyalogos közlekedés a jelenlegi formában igen balesetveszélyes. Új buszmegállót is létesítenének a falu közepén, a Rétság irányába haladó járatok utasai számára, illetve két zebrát festenének fel a Tengerszem panziónál és a strandfürdőnél. Mindezeket a TOP Plusz pályázat támogatásából valósítanák meg. 

A sokak által közkedvelt Bánki-tó környékén is számos újítást terveznek

A település vezetője hozzátette, régen dédelgetett álmuk a tóparti vízi színpad lelátójának felújítása, ezt szintén a TOP Plusz keretében igyekeznek megvalósítani. Ugyancsak ezen a környéken fejlesztenék a sétányt, amit egy méter szélességű futópályával egészítenének ki. A Magyar Falu Programban több célra szeretnének támogatást igényelni: fitneszpark építésére a tónál, a közösségi épületre és a Pázsit utca korszerűsítésére, a temetőben a ravatalozó fejlesztésére, fűnyíró traktor beszerzésére. 

Sportpálya is épülhet, burkolatcserét is terveznek a bánkiak

Idén az Ovi-Sport Program segítségével az intézmény udvarán sportpályát alakítanak ki, ugyanitt tervezik a tetőszerkezet megjavítását. Az önkormányzat beadott még pályázatot a termelői piacra, a pálinkafőzdéhez vezető külterületi út burkolatcseréjére, míg a polgármesteri hivatal tetejének korszerűsítése hamarosan megindul, amit követhet a homlokzat felújítása. 

Herencsényben egyházi és világi fejlesztéseket egyaránt terveznek a 2022-es esztendőre

Bucsánszki Csabától, Herencsény polgármesterétől megtudtuk, a Bethlen Gábor Alap 15 millió forintos támogatásából elvégzik a katolikus templom külső felújítását, illetve más forrásból urnafalat is létesítenek a temetőben. Vidékfejlesztési Program keretében piactér kialakítására pályázunk, a műemléki török templom felé vezető külterületi út burkolatát is kicseréljük. Ugyancsak beadtuk az igényt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az óvoda belső korszerűsítésére, ami például a csoportszobák festését takarja. A Petőfi út belügyminisztériumi hozzájárulással, megközelítőleg háromszáz méteres szakaszon újulhat meg – folytatta a polgármester. 

Számos korszerűsítést terveznek a herencsényiek 

Bucsánszki Csaba hozzátette, további három utca felületét szeretnék javítani, illetve a művelődési ház környéki területen is megszüntetnék a fokozott kátyúsodást – ez a Magyar Falu Program révén készülne el. A Kossuth úton járda épülne, és a művelődési ház energetikai korszerűsítése sem várathat magára. 

A legfontosabb, hogy nemrégiben értesítést kaptunk, végre beindulhat településünkön a szennyvízhálózat kialakítása. Ez a lakosság komfortérzetének növelése érdekében nélkülözhetetlen – zárta gondolatait a község vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában