Tradíciók

2022.02.01. 19:47

Évek óta őrzik a katonai hagyományokat a karancsberényiek

A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet 2015 végén Vitéz Oravecz Zoltán alapította meg. Katonai és civil hagyományőrzéssel, illetve ilyen jellegű rendezvények szervezésével, lebonyolításával foglalkoznak. A közelmúltban immár hatodik alkalommal szerveztek túrával egybekötött megemlékezést a doni katasztrófa évfordulója alkalmából.

Gerhát Karina

Az elmúlt évekhez hasonlóan nemrégiben is hosszú túrán vettek részt a katasztrófa évfordulója alkalmából

Forrás: Hüvösi Csaba

2010-ben az egyik mezőtúri ismerősömnek támadt egy fantasztikus ötlete, amit a karancsberényi tanyán valósítottunk meg. Kitalálta, hogy szervezzünk túlélő-, illetve kalandtábort a gyermekeknek, amellyel kicsit kimozdítjuk őket a számítógép, az internet, illetve a televízió világából – mondta el hírportálunknak Vitéz Oravecz Zoltán. 

Az egyesület alapítója hozzátette: a „kempingezés” célja volt továbbá az is, hogy „leteszteljék” a résztvevőket, meddig bírják a természetben. Innen indult a jelenlegi egyesület története, ami 2010-től egészen 2015 végéig Karancs Kalandtábor néven tevékenykedett. Akkor pedig úgy döntöttek, hogy kibővítik a tevékenységi körüket, és nem kimondottan csak a táborozással, hanem hagyományőrzéssel, kulturális programok szervezésével is foglalkoznak majd. Mindezeken kívül bemutatják a környék, illetve Nógrád megye értékeit. Ekkor kapta meg jelenlegi nevét az egyesület, amelynek most mintegy harminc aktív tagja van. A legfiatalabbak közülük huszonévesek, a legidősebb pedig 60 év körüli, azonban mindegyikük komolyan kiveszi a részét az egyesület feladataiból. 

– A hagyományok ismerete világéletemben fontos volt számomra, hiszen mindig azt az elvet vallottam, ha nem ismered a múltadat, nem tudsz jövőt építeni. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy létrehozom az egyesületet, amely katonai és civil hagyományőrzéssel, illetve ilyen jellegű rendezvények szervezésével, lebonyolításával foglalkozik. Az egyletünk sok olyan eseményt szervezett már a községben, ami szórakoztatta, összetartotta a helyieket, ezenkívül pedig öregbítette a falu hírnevét is. Tartottunk már rendhagyó történelemórákat különféle oktatási intézményekben, amelyeket a jövőben is szeretnének folytatni. Szívesen adunk díszőrséget a koszorúzási ünnepségeken, megemlékezéseken, amennyiben meghívást kapunk azokra. A legnagyobb élmény azonban az volt számomra, amikor 2017-ben Karancsberényben tartották a már hagyományos vitézavatást, amelyre az ország, sőt még a világ számos pontjáról is érkeztek vendégek. Elmondhatatlanul sokat jelentett ez mind nekem, mind pedig az egyesület tagjainak, valamint a helyieknek is – emelte ki Vitéz Oravecz Zoltán. 

Vitéz Oravecz Zoltán egész életét végigkíséri a múlt megismerése | Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról korábban beszámoltunk, az egyesület immár hatodik alkalommal szervezett túrával egybekötött megemlékezést a közelmúltban a doni katasztrófa hetvenkilencedik évfordulója alkalmából. 

– Nógrád megyéből is többen részt vettek a harcokban, akadt köztük olyan, akik hazatértek, azonban olyanok is voltak, akiket soha többet nem láthatott a családja. A nagyapám, illetve az öccse – aki sajnos ott is veszett – szintén jelen volt az összecsapásoknál. Úgy gondolom, hogy a doni katasztrófát elszenvedő emberek megérdemlik azt, hogy ilyen szintű megemlékezéssel gondoljunk vissza rájuk és hőstetteikre. Személyes érintettségem révén különösen szívügyemnek tekintem ezt a kezdeményezést – hangsúlyozta Vitéz Oravecz Zoltán. 

 Szintén kiemelten kezelik a település egykori értékeinek felkutatását – A gyermekkoromat, illetve a fiatal éveimet is Karancsberényben töltöttem. Ezt követően pedig húsz esztendőn keresztül Karancslapujtőn laktam, azonban mindig hazavágytam, ezért 2014-ben ismét visszaköltöztem szülőfalumba. Egy év múlva létrehoztam a karancsberényi Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet, amelynek az elnöke lettem. Szeretem a községet, az itt élő embereket, itt érzem igazán otthon magam, ugyanis gyönyörű környezetben helyezkedik el a falu. A bennünket körülvevő erdők pedig rengeteg természeti kincset rejtenek – mondta el a Noolnak Vitéz Oravecz Zoltán. A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke hozzátette: egész életét végigkísérte a hagyományőrzés fontossága, ezért döntött úgy, hogy létrehozza ezt a szervezetet. – Legfőbb célunk a falu történetének, egykori értékeinek a folyamatos kutatása, hiszen nagyon gazdag múlttal rendelkezik Karancsberény, amit sajnos már egyre kevesebben ismernek – mutatott rá Vitéz Oravecz Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában