Orvoslás

2022.02.12. 19:40

A betegek bizalmát tartja a legfontosabbnak a szécsényi egészségügyi centrum főorvosa

Dr. Barrak Ahmad, a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum Járóbeteg Szakrendelő Intézet igazgató főorvosa a munkáját hivatásnak, életformának tekinti, feladatait nagy szeretettel látja el.

Szenográdi Ferenc

Dr. Barrak Ahmad, a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum Járóbeteg Szakrendelő Intézet igazgató főorvosa

Forrás: NMH/Sz. F.

Fiatalon egy orvos rokonának hatására választotta az orvosi hivatást. Ahogy mondta, nincs annál jobb érzés, mint segíteni a betegeken. Az orvos számára elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészültség, az állandó tanulás, megújulás, de legalább ennyire lényeges, hogy ott éljen benne a hivatástudat, a másokon való segítés gondolata – vélekedett. Pályaválasztását a családi hatás mellett nyilván ezek a tények is motiválták. 

Lassan fél évszázada él Magyarországon

Szíriából, Damaszkuszból került hazánkba 1975-ben egy sikeres pályázattal, ösztöndíjasként. Szegeden végezte el az orvosi egyetemet, majd Salgótarjánban lett medikus. Szegeden és Budapesten szakvizsgázott. Fül-orr-gégészetből, foniátriából, audiológiából rendelkezik szakvizsgával, de a lézerterá­pi­ás és a fül-orrplasztikai végzettséget is megszerezte. Részt vett menedzseri képzésben, és dolgozott a budapesti fül-orr-gégészeti klinikán, majd Szegeden is. 

Jól ismeri megyénk egészségügyi helyzetét

Mielőtt Szécsénybe került, osztályvezető főorvos volt a salgótarjáni megyei kórházban. Mindennapi munkája már 2011-től kétirányú. A szécsényi intézet megalakulásától kezdve irányítja annak életét. Jól ismeri megyénk egészségügyi helyzetét, az abban dolgozó szakembereket. Ismeretségének, baráti körének köszönhetően a legjobb szakembereket sikerült Szécsénybe csábítania. Ahogy mondta: mind a 32 szakorvosa kiváló szakember. Természetesen valamennyi orvosát másodállásban alkalmazza, főállásként megyénk kórházaiban dolgoznak. Dr. Barrak Ahmad elmondta, köszönettel tartozik nekik, hogy elfogadták a felkérését. Elismerően szólt az intézet asszisztenseiről, és a többi dolgozóról is. 

Jó csapatszellem jellemzi a munkatársaim alkotta közösséget, mindenki velem együtt vallja: mi vagyunk a betegekért és nem fordítva. Fontos, hogy a beteg érezze a törődést. Azon vagyok, arra kérem minden munkatársamat, hogy az intézményünk szolgáltatásait igénybe vevők a lehető leghamarabb részesüljenek ellátásban

 – hangsúlyozta. Jelenleg a térségi oltópontként is üzemelnek, rendszeresen fogadják a koronavírus elleni védőoltásra érkezőket. 

Munkájának középpontjába állította a szűrővizsgálatokat

Az intézet fennállása óta fokozatosan bővítette a szakellátás körét. Az igazgató főorvos küldetésének tekinti a prevenciót. Munkájának középpontjába állította a szűrővizsgálatokat. Végeznek hallásvizsgálatot, csontsűrűségmérést, vérnyomásmérést, vércukor- és koleszterinmérést. Szükség esetén a megfelelő szakorvoshoz irányítják az illetőt. Dr. Barrak Ahmad azt vallja, fontos megelőzni, idejében felismerni a betegséget. 

Munkáját több alkalommal is kitüntetéssel ismerték el

Megkapta a Nógrád Megyei Közgyűlés által alapított Perliczi János-díjat, a Nógrád Megyéért Díjat és Salgótarján város kitüntetésével is rendelkezik, emellett szakmai elismerést vehetett át egy nemzetközi konferencián. Ahogy mondta, örül annak, hogy méltatják a munkáját, de számára a betegek bizalma a legfontosabb. 

Dr. Barrak Ahmad Salgótarjánból jár naponta Szécsénybe dolgozni. Felesége, akivel az egyetemen ismerkedett meg, gyermekorvos. Két lányuk és fiuk ugyancsak orvos, Dr. Barrak ma már boldog nagyapa, büszke a két unokájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában