Vendéglátás

2022.01.11. 07:04

Újabb fejlesztésekkel erősítenék a turizmust Mátrakeresztesen

Megviselte a koronavírus-járvány a mátrakeresztesi Fakanál Múzeumot, valamint a helyi Ifjúsági Tábort is látogatottsági szempontból. A jövőben azonban mindkét intézményben újabb fejlesztéseket terveznek.

Nagy Orsolya

A múzeumban fellelhető eszközök használatát szintén bemutatják a vendégeknek

Forrás: NMH | L. B.

Beszámoltak a városhoz tartozó településrészen található Fakanál Múzeum és Tájház, valamint az Ifjúsági Tábor tavalyi működéséről a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. 

Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy még 2020 nyarán nyitotta meg kapuit az intézmény, amelyet a Mátrakeresztesi Hagyományőrzők rendeztek be a faluban összegyűjtött egykori tárgyakból. 

– A ház egykori lakója – aki most a gondnoki feladatokat látja el – mutatja be a vendégeknek a múzeumban fellelhető tárgyakat, eszközöket, a régmúltat idéző ruhákat és bútorokat. A ház mögötti fészerben pedig a fakanálkészítéshez szükséges eszközök kaptak helyet – közölte Gyürky Márta. 

Hozzátette: sajnos azonban a pandémia éreztette hatását, ugyanis a múzeum sokáig nem volt látogatható. Májusban és nyáron végre megnyithatta kapuit, így például több diák is érkezett az intézménybe, akik szívesen hallgatták és lelkesen fogadták a színes elbeszéléseket. Összességében 354 gyermek és 61 felnőtt látogatót fogadtak az elmúlt időszakban. 

A vezető arra is kitért, hogy céljaik között szerepel a szolgáltatások bővítése, így például a faluban készített kézműves fa emléktárgyak árusítása, esetleg a ház melletti füves területen népi játékokat helyeznének el. 

Az itt készített kézműves tárgyakat is árusítanák 

Forrás: NMH | L. B.

Mint mondta, a közelmúltban megtörtént az elektromos fűtési rendszer kiépítése az intézményben, azonban a tetőszerkezet még mindig nagyon rossz állapotban van, így azt hamarosan mindenképpen fel kell újítani. 

Gyürky Márta beszámolt a mátrakeresztesi Ifjúsági Tábor tavalyi évéről is, amely a koronavírus-világjárvány miatt szálláshelyek tekintetében idén nem tudta teljesíteni a megfelelő elvárásokat, hiszen hónapokon keresztül nem fogadhattak vendégeket. 

– A szokásos osztálykirándulásokat – amelyeket javarészt május hónapban tartanak az iskolák – tavaly sem szervezhették meg. Ezáltal ismét június hónaptól kezdődtek meg a foglalások. A nyári hónapok a várakozásnak megfelelően alakultak. Júliusban kiugróan magas volt a vendégéjszakák száma, illetve kiemelkedő hónapot zártunk még októberben is – hangsúlyozta a vezető. 

Kifejtette: a szálláshely területén az áramellátás okozott még gondot. A régi, elavult vezetékrendszer ugyanis nem felelt meg a mai műszaki elvárásoknak, ezért augusztusban elvégezték a felújítását. Ezenkívül szükségessé vált a szennyvízszivattyú cseréje is. 

A jövőben további fejlesztéseket eszközölnénk, így például a kőház tetőszerkezetének korszerűsítését, illetve több szobában is szükségessé vált a nyílászárók, valamint a parketta cseréje. Ezen túlmenően a kőház mögött található kis faház annyira rossz állapotban van, hogy évek óta kiadhatatlan. Éppen ezért annak a felújítását vagy lebontását javasolják, mielőtt életveszélyessé válik. Emellett pedig a konyhát is korszerűsíteni kellene. A városgazdálkodás vezetője kiemelte végül, hogy vagyonvédelmi szempontból szükség lenne kerítéssel körbevenni a tábort. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában