Jótékonykodás

2022.01.22. 19:50

Töretlenül küzd a nélkülözők megsegítéséért a rimóci férfiszövetség huszonhét tagja

Mintegy kilenc éve alakult meg a Szent József Katolikus Férfiszövetség tizenegy taggal. A mára huszonhét tagúra bővült szervezet fontosnak tartja, hogy a legjobb tudásuk szerint segítsenek a nélkülözőknek, és tetteikkel példát mutassanak az embereknek. A pénzadományok mellett gyakorta kétkezi munkával állnak a rászorulók mellé, mert nem okoz számukra gondot például megépíteni egy háztetőt, kertkaput, de a téli tüzelő összeaprításában is segédkeznek az időseknek, ha arra van szükség.

Fodor Orsolya

Forrás: Beküldött fotó

2013 februárjában tizenegy taggal alakult meg a Szent József Katolikus Férfiszövetség azzal a céllal, hogy példát mutassanak az embereknek és segítsék a nélkülözőket. Beszkid János, a szövetség egyik alapító tagja elmondta, hogy a rászoruló emberek megsegítése igen lényeges feladatuk, hiszen sokan kerülnek nehéz helyzetbe az életük különböző szakaszaiban, amin ők együttesen tudnak segíteni. 

A közel egy évtizedes fennállásunk is bizonyítja, mennyire szüksége van a társadalomnak az ilyen kezdeményezésekre. A tagok folyamatosan érzik, hogy fontos amit másokért tesznek, és ez mindannyiunkat motivál

– mondta a szövetség tagja. 

Hozzátette: az eddigi nyolc év nem telt el nyomtalanul. Hárommillió forintot osztottak már szét a rászorulók között az elmúlt nyolc esztendőben, és két jótékonysági bált rendeztek. Nem csak a helyieket segítik, hiszen nemrégiben kétszázezer forint gyorssegélyt adtak annak a ludányhalászi családnak, akiknek karácsony előtt leégett az otthonuk. 

Rendszeresen tartanak disznóöléseket, a húsból pedig megvendégelik például a zarándoklat résztvevőit 

Forrás: F. O. / NMH

Mint mondta, egyszerűen érzik, hogy a nehéz helyzeteken át kell segíteniük az embereket. Ezért is utaztak nemrégiben egészen Zala megyéig, ahol egy ötgyermekes család házának a tetejét javították meg. Emellett számos helyzetben kisegítették már az embereket, de nem mindig anyagilag nyújtanak támogatást, hanem a hozzáértő munkájuk révén is. 

Egy beteg kisfiúnak ágyat készítettünk, de vágtunk már fát időseknek télire, építettünk síremléket, kertkaput, sőt még nyúlketrecet is. Igyekszünk szem előtt tartani az igényeket, az elvállalt feladatokat pedig a legjobb tudásunk szerint megoldani

– árulta el Beszkid János. 

A segítségnyújtás mellett rendszeresen jelen vannak a helyi rendezvényeken, ahol a férfiszövetség sokszor ételt készít, amivel megvendégeli az oda látogatókat. Emiatt például rendszeresen vágnak disznót és a húst lefagyasztják, hogy később jó célokra fel tudják használni. 

Többek között a Nagyboldogasszony-zarándoklat is egy olyan esemény minden augusztusban, ahol a résztvevőket Mátraverebély-Szentkúton egy tál étellel várják a férfiszövetség tagjai. 

Sokan csatlakoztak hozzájuk az elmúlt esztendőkben, mert jelenleg huszonheten tagok a csoportban. Nincs választott vezetőségük, nincs írott alapszabály, sem cégbejegyzés, ők „csak” egy baráti társaság, akik a hitük szerint betartják az íratlan szabályokat. 

A kezdetek óta minden összejövetelt feljegyzünk, és leírjuk azt is, ki volt jelen, vagy éppen milyen témát vitattak meg a tagok. Az éves tevékenységünkről mindenki értesülhet, mert a rimóci újságban ez minden esztendő végén részletesen megjelenik

– mondta Beszkid János. 

Ők egy katolikus férfiakból álló szövetség, és lényegesnek tartják a tagok imaéletét is. Az egyik hosszabb imádságos időszakuk márciusban van, Szent József napja előtt kilenc nappal kezdődik. Ilyenkor minden este összegyűlnek a tagok, és egy liturgia szerint imádkozzák el a kilencedet. Emellett igyekeznek részt venni a legtöbb istentiszteleten, az egyházi ünnepeket pedig kiemelten fontosnak tartják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában