Korszerűsítések

2022.01.21. 06:50

Többfajta fejlesztést terveznek a nógrádi községek képviselő-testületei

Ebben az esztendőben is sokat várnak a Nógrád megyei települések a Magyar Falu Program és egyéb központi források kínálta lehetőségektől. Akad, ahol járdát vagy belterületi utat korszerűsítenének, mások falubuszt szereznének be, és az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése is látóképbe kerül 2022-ben.

Hegedűs Henrik – Lászlók Judit

Hollókőn szeretnék megtartani a falu legnépszerűbb rendezvényét, a Húsvéti Fesztivált

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Galgaguta 

A község környékén található zártkertekbe vezető utat újítaná fel a helyi önkormányzat. Agócs Gábor polgármester hírportálunk kérdésére válaszolva elmondta, a mintegy hatszáz méteres szakasz minőségének javítása azért is fontos, mert itt egy 4500 négyzetméteres területen gyümölcsöskertet létesítenek, amelynek megközelítését akadálytalanabbá kell tenni. A termésből a távolabbi jövőben a helyi intézmények ellátását biztosítanák. 
Hozzátette, már elnyert belügyminisztériumi támogatás jóvoltából az Acsa felé vezető út jobb oldalán, a faluközpontban lévő élelmiszerbolt és a nógrádsápi elágazás között járdát építenek, illetve a focipálya mögötti házsorhoz való egyszerűbb eljutást is lehetővé teszik az oda vezető út aszfaltozásával. 
Hasonlóképpen korszerűsítik a szennyvíztelephez haladó részt, ahol nyolcvanhektáros területen most készül megyénk legnagyobb kiterjedésű napelemparkja. Ezenkívül egy közterületi játszótér kiépítését tervezi az önkormányzat, amire nagy igény mutatkozik a családok részéről. 


Térkövezéssel tervezik csökkenteni a forgalmat 
Szendehely 

– A Petőfi utca és a 2-es főút torkolatát nélkülözhetetlen balesetmentesebbé tenni, ez lesz az egyik nagy feladatunk idén – vélekedett Altsach Ignác polgármester. – Tavaszra remélhetőleg teljesen elkészül az új egészségügyi központunk épülete, ahol a háziorvosi, fogorvosi és védőnői szakellátást-szolgálatot egy helyen találják meg az emberek. A polgármesteri hivatal és az óvoda közötti területen az áthaladó útszakaszon forgalomcsillapítási szándékkal térkövezett burkolatot fektetünk, ami a jövőben rendezvények színteréül is használható lesz. A Vörösmarty utcai szabadidőparkban műfüves pálya épül, valamint a német nemzetiségi önkormányzat egy elnyert minisztériumi támogatásból négy út menti kőkeresztet újít fel. 


Falubuszt szereznek be a gondnoki szolgálathoz 
Patak

 Öt komolyabb célt tűzött ki 2022-re a helyi önkormányzat. Fekete Tibor hangsúlyozta, feltétlenül szeretnének pályázni a Magyar Falu Programban a ravatalozó felújítására, amelyet előtetővel látnak el. Mivel a falugondnoki szolgálatot a kormányzat kiterjesztette az ezerfős létszámú településekig, ezért beindítják ezt a szolgáltatást, amihez falubuszt szereznének be. Az egykori tűzoltószertár épületéből az önkormányzati gépeknek tárolóhelyet alakítanak ki, ez az ingatlan is felújításra szorul. A TOP Plusz programban pályáznak az óvoda további modernizálására, egy újabb csoportszoba és egy tálalókonyha kialakításával. Ugyancsak e támogatási lehetőségen belül a polgármesteri hivatal épületének energetikai felújítását végeznék el, valamint a faluközpontban, a Nagyorosziba vezető út mentén és a Kossuth utca egy szakaszán megoldják a csapadékvíz-elvezetést. 

Patakon tavaly átadták a felújított óvodát, most további korszerűsítéseket terveznek 
Forrás: Ladóczki Balázs/NMH


2022 nyarán nyithat a felújított műemlék 
Hollókő 

Szabó Csaba, a község polgármestere elmondta, hogy számukra az idei év legfontosabb beruházása mindenképpen a hollókői vár rekonstrukciója. A tervek szerint a felújított műemlék az év közepén nyílik majd meg a látogatók előtt, s nemcsak korszerűbb lesz, hanem sokkal több kiállításnak is otthont ad majd. 
– Ezenkívül pályázatot nyújtunk be az óvodának és az iskolának otthont adó épület tetőszerkezetének a cseréjére, mivel nagyon rossz állapotban van – mondta el a Nool-nak Szabó Csaba. Hozzátette: – Továbbá, ha a járványügyi helyzet is engedi, akkor idén szeretnénk megtartani a legfontosabb és egyben legnépszerűbb rendezvényünket, a Húsvéti Fesztivált. 


Készül a napelempark, és piacot is építenének 
Szügy 

Frenyó Gábor, a település polgármestere kifejtette, hogy elindult Nógrád megye legnagyobb napelemparkjának beruházása, amely Szügy és Csesztve közigazgatási határán valósulhat meg valószínűleg még idén. Emellett új munkahelyek is létesülnek majd a községben, ugyanis az egyik vállalat újabb csarnokkal bővíti a gyárát. 
– Ezenfelül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében szeretnénk kerékpárutat létesíteni, valamint a konyhakert és az iskola közötti parkos területet rendbe tenni, illetve belterületi utat felújítani. Továbbá még tavaly pályázatot nyújtottunk be külterületi utak fejlesztésére és helyi piac kialakítására is. Emellett az iskolában nemrégiben átadott mászófal fejlesztését is tervezzük – mondta Frenyó Gábor. 

Szügyben továbbépítenék a nemrég átadott mászófalat 
Forrás: Ladóczki Balázs/NMH


Globális egészségfejlesztő parkot álmodtak meg 
Bercel 

A település egyik legfontosabb idei beruházása a korábbi TOP programban elnyert csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése lesz. Ezenkívül a szolgálati lakás kialakítását is szeretnék befejezni. Tervben van még a Bercel és az Ordaspuszta közötti külterületi út aszfaltozása is, amire már pályázatot is benyújtottak. 
– A TOP Pluszban szeretnénk pályázni belterületi útfelújításokra, a Bercel körüli erdők hulladékmentesítésére, sebességmérő kamerák felszerelésére és a játszótér megújítására – mondta Batta Tibor. A falu polgármestere hozzátette: – A terveink szerint egy globális egészségfejlesztő térré alakítanánk át a játszóteret, többek között mosdóval, street workout pályával, padokkal és pavilonnal. Ezentúl az idei kitűzött céljaink között szerepel még az óvoda épületében a fűtés korszerűsítése. 


Hamarosan a kültéri medencék is megszépülnek 
Diósjenő 

– Idén megvalósul a Diósjenői Strandfürdő felújításának első üteme, amely által egy gyógynövényes fürdővizekkel ellátott fürdőház jöhet létre. Emellett már 2022-ben elindulhat a beruházás második üteme, amely a kültéri medencéket érinti – mondta Székely József Ede. A település polgármestere kifejtette, hogy szeretnék megvalósítani a sportöltöző és az úgynevezett Viltesz épületének energetikai korszerűsítését. Továbbá pályázatot nyújtanak be köztér kialakítására a református templom előtti területen, illetve a ravatalozó közelében köztéri mosdót létesítenének. Székely József Ede kitért arra is, hogy a bölcsőde kialakítására beadott tender elbírálása már folyamatban van, míg az orvosi rendelő projektjének közbeszerzését a napokban fogják kiírni, így a munkálatok várhatóan még idén elindulnak. Az új művelődési házat hamarosan ünnepélyesen is átadják. 


Többek közt a kultúrház fűtését korszerűsítenék 
Nagylóc 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a községben 100 millió forintból épül majd piac. Szalai Gábor polgármester elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programban (VP) elnyert támogatásból megvalósuló beruházás még idén elkészül. Továbbá szintén sikeres VP tenderek által újulhat meg egy külterületi út tavasszal, valamint a temetőkerítés. 
– Pályázatot nyújtunk be a művelődési ház energetikai korszerűsítésére, az orvosi rendelő tetőszerkezetének cseréjére, valamint járda- és útfelújításra is. Emellett a Balassagyarmati Tankerületi Központtal közösen pályázunk majd az iskola épületének szigetelésére és homlokzatának felújítására. A közmunkaprogramban pedig egy helyi pékséget tervezünk kialakítani, amellyel új munkahelyet is teremtenénk a községben – fogalmazott Szalai Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában