Támogatás

2022.01.13. 19:40

Több tízmilliárd forint érkezhet Nógrádba: megvan, mire fordítanák a városok vezetői

A következő hét évben 1800 milliárd forintot biztosít a kormány a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. Nógrád megye önkormányzatai sem maradnak ki a támogatásból.

Gubányi Patrik

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőséghez juttatja Magyarország kevésbé fejlett régióit, településeit. Ennek keretében térségi és helyi fejlesztések valósulhatnak meg a gazdaságélénkítés, a munkahelyek megőrzése és teremtése érdekében. 

Az első pályázati felhívások több mint 636 milliárd forint értékben már tavaly év végén megjelentek. Ezek a települések infrastruktúra fejlesztését, a fenntartható városfejlesztést, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését, valamint a bölcsődék és az óvodák létesítését, fejlesztését és eszközbeszerzését támogatják. 

– Megyei szinten kicsivel több mint 65 milliárd forintnyi célzott pályázati keret felhasználásának tervezése zajlik a 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklusra – tájékoztatta lapunkat a Nógrád Megyei Önkormányzat. Szűkebb hazánk forráselosztása előreláthatólag az alábbiak szerint áll össze: Salgótarján 11,1 milliárd forintot, Balassagyarmat 5,5 milliárd forintot kaphat, a vidéki térségek pedig 48,5 milliárd forintot nyerhetnek. Az önkormányzat közleménye szerint ezek a források változhatnak, mert az Európai Unióval még tartanak a tárgyalások. 

A salgótarjáni önkormányzat tájékoztatása szerint az eddig ismert pályázati keretek és lehetőségek több városi problémára jelentenek megoldást. Részletezték: a városvezetés közel kétmilliárd forintot fordíthat társadalmi programokra, csaknem egymilliárd forintot önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítésére, míg körülbelül kétmilliárd forintot humán infrastruktúra fejlesztésére. Ez lehetővé teszi az orvosi rendelők, óvodák és szociális intézmények rendbetételét. Az utakra, közterekre és városrehabilitációs programokra hat és fél milliárd forint keretösszeg áll a rendelkezésükre. 

Farkas Attila, Pásztó polgármestere konkrét adatokról nem tudott még beszámolni portálunknak, de kiemelte: hatalmas segítséget jelenthet a városnak a TOP Plusz pályázat. Az eddig kiírt pályázatokra január 14-ig adhatták be a jelentkezésüket. 

– Mintegy kétmilliárd forintra számítunk, ebből az összegből az infrastruktúra fejlesztését, óvodáink belső felújítását, a városi könyvtár energetikai korszerűsítését és többek között kamerarendszerünk bővítését tudnánk megvalósítani – tette hozzá a városvezető. 

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye első embere szerint az egyik legfontosabb küldetés, hogy vonzóbbá tegyék a várost. Mint mondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatát nagy örömmel fogadták. A pályázat megnyerésével lehetőségük lenne az ipari park bővítésére, turisztikai beruházásokra, kamerarendszer fejlesztésére, továbbá tömbházak energetikai típusú felújítására is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában