Összegzés

2022.01.25. 11:25

Több pozitívum érte tavaly a nógrádi méhészeket

Amíg a méhek télvíz idején fürtbe rendeződve pihennek a kaptárakban, addig szűkebb hazánk méhészei készülnek a következő szezonra és számot vetnek a tavalyi esztendőről. A 2021-es év eleji fagyok ugyan nem sok jóval kecsegtettek, de az északi akácosokat érintő „biológiai csodának” hála a szakemberek a vártnál több mézet pergethettek. Emellett azt is pozitívumként könyvelhették el, hogy a mézárak emelkedni kezdtek.

Veres Edina

Lehoczki Dávid mutatja, hogy a méhek fürtbe rendeződve töltik téli pihenőjüket

Forrás: NMH | H. Cs.

Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Nógrád megyei szaktanácsadója kifejtette: 2021-ben egy gyenge-közepes évet zártak. A mögöttük álló háromszázhatvanöt nap alatt egy biológiai csodával felérő eseménynek is szemtanúi lehettek. 

– Tavaly a korai fagyok letarolták a bimbóban lévő akácerdőket, azonban az északi országrészben e növény másodvirágzása nektárt adott. Ez a kifejezetten ritkának mondható jelenség lényegében megmentette az évünket. Ugyanakkor minden idők legkésőbbi akácvirágzása, ami egészen június 11-ig tartott, nagyban befolyásolta a napraforgóról begyűjthető mézmennyiséget. Ennek oka, hogy mind a méhészeknek, mind a méhcsaládoknak a megszokottnál jóval kevesebb idejük, csak két hetük maradt felkészülni az olajnövényszezonra – fejtette ki a szaktanácsadó. 

Megyénkben több mint nyolcezer hektárról gyűjthették a méhek a tányérvirágú növény nektárját, azonban szűkebb hazánk adottságai miatt legfeljebb tíz kilogrammal gyarapodott a kaptárak súlya. Azok, akik vállalták, hogy az ország más tájaira vándorolnak a mézgyűjtő rovarjaikkal, akár kétszer akkora mennyiséget pergethettek. Fekete József ugyanakkor kiemelte: ország- és megyeszerte egyaránt egyre kevesebb az olyan szakember, aki vállalja a hosszú utakat és a rengeteg pluszmunkát a néhány kilogrammos méztöbblet reményében. Ennek okai között szerepel a méhésztársadalom elöregedése vagy a segítők hiánya. 

A 2021-es év további pozitívumot is tartogatott a méhészek számára, ugyanis az akácmézárak jelentősen, közel húsz százalékkal emelkedtek. Mindez arra vezethető vissza, hogy az elmúlt néhány évben gyengén muzsikált az akácerdőkről gyűjtött méz mennyisége. 

– Jelenleg egy kilogramm, a termelőtől vásárolt akácméz ára háromezer forint körül mozog. Az üzletek polcain sorakozó termékek ennél többe is kerülhetnek. Emellett közel tízszázalékos volt az áremelkedés a vegyes virágméz esetében, amely kilogrammja így hozzávetőleg kétezer forintra rúg. Ettől az összegtől úgy száz forinttal drágább ezergrammnyi repceméz. Ez utóbbi két mézfajta esetében az áremelkedést inkább a felmerülő költségek – üzemanyag, munkaerő – emelkedése indokolta – fejtette ki Fekete József. Véleménye szerint szűkebb hazánk méhészei a tavalyi év tekintetében elégedettek lehetnek mind a mézmennyiség, mind az árak alakulását illetően. 

Hozzátette: a vevők egy része elfogadja a drágulást, míg mások az akác helyett inkább az olcsóbb vegyes virágmézet választják. A méhészek a tartós, fagymentes időjárás beköszönte előtt nem nyitják fel a kaptárakat, így a méhek jelenleg téli pihenőjüket töltik. Ugyanakkor a szakemberek készülnek már a következő szezonra, javítják a kaptárakat és kereteket, s bíznak benne, hogy a méhállomány jelentősebb veszteség nélkül áttelel, hiszen ez alapozza meg az idei év sikerét. 

Hideg időben még többen keresik | Lehoczki Dávid varsányi méhész is megerősítette, hogy a tavalyi év méztermés szempontjából felülmúlta a vártakat. – Meglepő módon az akác másodvirágzásáról is tudtak nektárt gyűjteni a méhek, megmentve ezzel lényegében az évet. Emellett az is örömre ad okot, hogy valamelyest emelkedtek a mézárak. Ez az emelkedő termelői költségek miatt mondhatni nélkülözhetetlen volt már a szakmában – mondta a méhész, aki arra is kitért, hogy a hűvösebb időjárás beköszöntével a korábbi évekhez hasonlóan idén is egyre keresettebb portéka a méz. Lehoczki Dávid évek óta azt tapasztalja a megyében, hogy egyre több vásárló van tisztában azzal, hogy ugyan kényelmesebb a boltok polcairól leemelni a mézet, de mind anyagilag, mind minőségileg sokkal jobban megéri a termelőktől vásárolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában