Robbanóanyag

2022.01.01. 16:01

Tízezerből egy: különleges képességei vannak a nógrádi mentett kutyusnak

Logan jelenleg Németh Balázs kezei alatt ismerkedik az egyenruhás élettel.

Nool

Forrás: honvedelem.hu

Nemrég a Nool is bemutatta már Logant, a Nógrádból megmentett belga juhászkutyát. Az állatvédők a körülbelül másfél éves kutyát egy Nógrád megyei településről mentették meg, ahol gazdája napi szinten bántalmazta, rövid láncon tartotta. 

Amikor  gazdikeresővé vált,  a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől érkezett egy megkeresés, hogy szívesen letesztelnék a kutyát. Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje elvitte Logant egy harminc napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére, ahol nagyon jól szerepelt: hamar kialakult közöttük szimpátia és sikerült egymásra hangolódniuk. Logan nagyon jól vette az akadályokat, így alkalmasnak bizonyult arra, hogy robbanóanyag-kereső kutya váljon belőle.

A honvedelem.hu is bemutatta a különleges kutyát. Ahogy írják, az ezredhez többféle úton is kerülhet kutya. Kiválaszthatják őket pályázati elbírálás alapján, vásárolnak egyedeket a tenyésztőktől, számos felajánlás is érkezik, s mint látható, az sem kizáró ok, ha a menhelyről kerül be kutya. Ez utóbbi azért igen ritka: tízezer, menhelyi előéletű, ebből talán egy az, aki megfelel robbanóanyag-kereső kutyának.

- Ma már mondhatom: ez egy megérzés volt. Amikor megláttam Logan fényképét, akkor először az tűnt fel, hogy mennyire impozáns állat, milyen jól néz ki. Érdekelt, hogy vajon mi van a háttérben, s ezért felvettük a kapcsolatot Janicki Mónikával, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettesével. Ő nagyon örült a megkeresésnek, és pillanatok alatt sikerült megbeszélnünk egy időpontot, hogy meglátogathassuk Logant, meg tudjuk szerezni az első benyomást. Azonnal látszott rajta, hogy „rendben van”: labdázott, motiválható volt. Bár bizalmatlan volt és tartózkodó, de felvette velünk a kapcsolatot, és gyorsan kioldódott minden helyzetben – mesélte a főtörzsőrmester a portálnak. 

- Ami számunkra fontos érték a szolgálati kutyákban, az mind megvan benne, és talán éppen ez volt az, ami segítette átvészelni élete első másfél esztendejének traumáit és megpróbáltatásait. Amióta nálunk van, az is kiderült, hogy egy rendkívül makacs, nagyon önfejű, tudatos kutya, aki egy picit passzívan domináns is. A megszokott, harminc napos tesztidőszak első napjaiban egy fajta ráhangolódásként csak megfigyeljük a kutyákat, hogy hogyan viselkednek, mennyire oldódnak fel az új környezetükben. Ez történt Logannel is: a legelső nap, amikor bekerült hozzánk a kennelbe, többször is beültem hozzá rövidebb időkre. Ekkor még nagyon tartózkodó volt: csak kinyújtott nyakkal-orral megszimatolt. Egy-két nappal később már annyira feloldódott, hogy az ölembe bújt, felmászott a fejemre és teljesen zabolátlanul kezdett el viselkedni. Elkezdett kinyílni, s ekkor már a környezete, illetve az emberrel való kontaktusteremtés és kapcsolat is érdekelte – mondta el Németh Balázs.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában