Utazás

2022.01.28. 19:55

Szívesen nyaralnak külföldön a Nógrád megyeiek

Bár sokaknak elvette a világjárvány a kedvét az utazástól, de nyáron még mindig szívesen mennek külföldre Nógrád megye lakosai. A legnépszerűbb úti célok Görögország és Törökország, a legtöbben pedig már tavasszal lefoglalják szállásukat.

Nagy Orsolya

Szantorini szigete. Görögország az egyik legnépszerűbb úti cél a nógrádiak körében

Forrás: Pixabay

Az év elején még kevesen érdeklődnek szűkebb hazánkban a nyári utazások iránt. 

Stec Magdolna salgótarjáni utazásszervező elmondta, hogy most nem igazán foglalnak az emberek szállást sem belföldre, sem külföldre. 

Egzotikus utazás iránt már érdeklődtek, így például Mexikó és a Maldív-szigetek után, Európán belül pedig a lengyelországi Zakopane volt, ahová több, sikeres rövid látogatást szerveztem. A városnézések és a nyaralások most nem igazán népszerűek, amelynek több oka is van. Egyrészt sokan inkább spórolnak vagy nem engedhetik meg maguknak, másrészt pedig még mindig félnek a koronavírustól. Sokaknak elvette a kedvét a járvány az utazástól – közölte Stec Magdolna, aki azt is hozzátette, hogy az utazási irodák még mindig szenvednek a világjárvány okozta nehézségektől, de feltehetően nyárra érkeznek majd foglalások. Jellemzően február végén és tavasszal szervezik meg utazásaikat a lakosok, akik március végéig 30 százalékos kedvezményt is kaphatnak az ország szinte bármely irodájában. Az utazásszervező arra is kitért, hogy nem nagymértékben, de emelkedett a nyaralások ára, főleg a szállásokért kérnek több pénzt. A legnépszerűbb úti cél pedig Görögország, de Törökországot is kedvelik szűkebb hazánk lakosai. A városlátogatások közül a legszívesebben Rómába, Barcelonába és Londonba utaznak. Stec Magdolna kiemelte, hogy a pandémia miatt egyes országokba csak elég szigorú szabályok betartásával lehet belépni. Dubaiba például csak PCR-teszttel lehet utazni, Izlandra pedig nem elég a teszt, oltás is szükséges. 

Az utazásszervező ugyanakkor bízik benne, hogy hamarosan teljes feloldás lesz az országokban, és nyáron már szabályok nélkül lehet utazni. 

Kelemen Károly családjával minden évben elmegy valahová pár napra pihenni. A világjárvány miatt azonban ők is sokkal megfontoltabbak és óvatosabbak.  Többnyire már tavasszal lefoglaljuk a szállást az interneten, és általában egy hétre tervezzük a nyaralást. Sok helyen pedig igen nagy kedvezményt kaphatunk a kiskorú gyermekünk után, így mindig nyomon követem, hogy hol, milyen akciók vannak. Több ország is van, amelyeket nagyon szeretünk, így például Ciprust, Görögországot, de Horvátországot is – emelte ki a pásztói Kelemen Károly, aki azt is kifejtette, hogy a belföldi úti célok közül a Balaton a kedvencük, ahol mindig nagy örömmel töltenek el pár napot.  

Határ a csillagos ég a legdrágább nyaralásoknál — Utánajártunk, hogy mennyiért lehet külföldre utazni az egyik országos utazáskereső honlapon. Két személynek egy görögországi egyhetes nyaralás repülővel 220 ezer forinttól kezdődik, ellátás nélkül, apartmanban. Ugyanez busszal már 100 ezer forintért is elérhető. Két felnőtt és két 10 éven aluli gyermek körülbelül dupla áron utazhat, repülővel viszont akár még 400 ezer forint, vagy annál több is lehet. Aki Törökországban pihenné ki magát, annak mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia, ez ugyanis drágább, mint Görögország. Két személynek egy egyhetes utazás repülővel hozzávetőlegesen 350 ezer forintba kerül, igaz itt a szállások többsége mellé félpanziót is kínálnak. Egy négyszemélyes családnak ugyanez a nyaralás akár 700–800 ezer forintjába is kerülhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában