Kofa

2022.01.28. 13:50

Sátor alá költöztek a salgótarjáni piac árusai

Mintegy 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újul meg a salgótarjáni piac. A munkálatok miatt a vásárcsarnok a napokban bezárt, új helyszínekre költöztek az árusok.

Gerhát Karina

Az árusok egy része az óriás méretű sátorban kapott ideiglenes standot

Fotó: Hegedus Mark

– Tavaly ősszel történt meg a munkaterület átadása, onnantól kezdve a szerződésben foglaltak szerint egy év két hónap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy befejezze a felújítást – mondta el portálunknak Molnár Károly. 
A Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac igazgatója hozzátette: az első hónapokban aktív munkát nem igazán lehetett látni, mert elsősorban az előkészítő tevékenység zajlott. 
– A piac modernebbé tételének a látványos része tavaly november végén, december elején kezdődött el, amikor is lezártuk a vásárcsarnok felét. Az év utolsó hónapjában olyan munkálatok zajlottak, amihez már az egész vásárcsarnok területére szüksége volt a kivitelezőnek. Ebben az időszakban elő kellett készíteni az ideiglenes piacot. 
Ennek a helyszíneit egy csoportban, pár méterrel a csarnoképület mögött, a piaci parkolóban alakították ki. 
– Az árusok az egykori élelmiszerüzlet épületében, a mellette felállított óriássátorban, valamint négy faházban kereskedhetnek. Egy kisebb átalakítás után a hátsó parkolóban található épületet is megnyitották, ahol a kifőzdések és a pecsenyések kaptak helyet – tudtuk meg Molnár Károlytól. 
Kérdésünkre kifejtette: az energetikai típusú felújítás során az egész épületet szigetelik, új nyílászárókat, valamint új tetőt kap a csarnok, amire napelemeket szerelnek majd fel. Megújul a szellőztető és a fűtési rendszer, a csarnok így alkalmassá válik a téli temperáló fűtésre is. 
Korszerűsítik az elektromos-, a víz- és a csatornarendszert, a vizesblokkot pedig akadálymentesítik. Az önkormányzati tulajdonú boltokban belső felújítás is lesz, valamint az eladótérbe nyíló ablakaikat és redőnyeiket is kicserélik. A padló a teljes vásárcsarnokban a piaci használatra alkalmasabb, higiénikusabban tartható burkolatot kap, éppen úgy, ahogy a szabadtéri virág- és iparcikkpiac is. Felújítják továbbá a műkő asztalokat, a számukat is növelik, valamint megújul a piac előtti terület is. 
A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy az eladóknak, illetve a vásárlóknak sem a legkedvezőbb a jelenlegi helyzet, azonban próbálnak pozitívan hozzáállni, és reménykednek abban, hogy minél hamarabb minden visszaáll a rendes kerékvágásba. 
Az egyik vevő azt nyilatkozta portálunknak, kicsit furcsa számára a mostani állapot, nehezebben találja meg azokat a kereskedőket, akiktől vásárolni szokott, de örül, hogy a felújítás idejére nem zárt be a piac. Elmondása szerint tejet és hústermékeket szokott itt venni. 
Egy, a neve elhallgatását kérő kereskedő arról számolt be, hogy nagyon hideg van, a sátor nem fűtött, kevesebb a vásárló, többségük nem is találja a piacot, felborult a komfortzónájuk, így sokkal nehezebb mindenkinek. Bízik abban, hogy a melegebb idő beköszöntével kicsit jobb irányba fordulnak majd a dolgok, valamint több lesz a vevő is. 
Győri András vásárló egy idős hölgy panaszait tolmácsolta, amikkel ő is egyetért. 
– Sokan örültek volna, ha nem télen kezdik el a felújítást, amikor a leghidegebb van. Véleményem szerint egyébként is mindenkit megvisel egy költözés, a kedvezőtlen időjárás pedig még csak rátesz egy lapáttal. Úgy gondolom, szerencsésebb lett volna nyáron vagy kora tavasszal nekivágni a munkáknak – emelte ki Győri András. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában