Kofa

2022.01.28. 13:50

Sátor alá költöztek a salgótarjáni piac árusai

Mintegy 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újul meg a salgótarjáni piac. A munkálatok miatt a vásárcsarnok a napokban bezárt, új helyszínekre költöztek az árusok.

Gerhát Karina

Az árusok egy része az óriás méretű sátorban kapott ideiglenes standot

Az árusok egy része az óriás méretű sátorban kapott ideiglenes standot

– Tavaly ősszel történt meg a munkaterület átadása, onnantól kezdve a szerződésben foglaltak szerint egy év két hónap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy befejezze a felújítást – mondta el portálunknak Molnár Károly. 
A Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac igazgatója hozzátette: az első hónapokban aktív munkát nem igazán lehetett látni, mert elsősorban az előkészítő tevékenység zajlott. 
– A piac modernebbé tételének a látványos része tavaly november végén, december elején kezdődött el, amikor is lezártuk a vásárcsarnok felét. Az év utolsó hónapjában olyan munkálatok zajlottak, amihez már az egész vásárcsarnok területére szüksége volt a kivitelezőnek. Ebben az időszakban elő kellett készíteni az ideiglenes piacot. 
Ennek a helyszíneit egy csoportban, pár méterrel a csarnoképület mögött, a piaci parkolóban alakították ki. 
– Az árusok az egykori élelmiszerüzlet épületében, a mellette felállított óriássátorban, valamint négy faházban kereskedhetnek. Egy kisebb átalakítás után a hátsó parkolóban található épületet is megnyitották, ahol a kifőzdések és a pecsenyések kaptak helyet – tudtuk meg Molnár Károlytól. 
Kérdésünkre kifejtette: az energetikai típusú felújítás során az egész épületet szigetelik, új nyílászárókat, valamint új tetőt kap a csarnok, amire napelemeket szerelnek majd fel. Megújul a szellőztető és a fűtési rendszer, a csarnok így alkalmassá válik a téli temperáló fűtésre is. 
Korszerűsítik az elektromos-, a víz- és a csatornarendszert, a vizesblokkot pedig akadálymentesítik. Az önkormányzati tulajdonú boltokban belső felújítás is lesz, valamint az eladótérbe nyíló ablakaikat és redőnyeiket is kicserélik. A padló a teljes vásárcsarnokban a piaci használatra alkalmasabb, higiénikusabban tartható burkolatot kap, éppen úgy, ahogy a szabadtéri virág- és iparcikkpiac is. Felújítják továbbá a műkő asztalokat, a számukat is növelik, valamint megújul a piac előtti terület is. 
A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy az eladóknak, illetve a vásárlóknak sem a legkedvezőbb a jelenlegi helyzet, azonban próbálnak pozitívan hozzáállni, és reménykednek abban, hogy minél hamarabb minden visszaáll a rendes kerékvágásba. 
Az egyik vevő azt nyilatkozta lapunknak, kicsit furcsa számára a mostani állapot, nehezebben találja meg azokat a kereskedőket, akiktől vásárolni szokott, de örül, hogy a felújítás idejére nem zárt be a piac. Elmondása szerint tejet és hústermékeket szokott itt venni. 
Egy, a neve elhallgatását kérő kereskedő arról számolt be, hogy nagyon hideg van, a sátor nem fűtött, kevesebb a vásárló, többségük nem is találja a piacot, felborult a komfortzónájuk, így sokkal nehezebb mindenkinek. Bízik abban, hogy a melegebb idő beköszöntével kicsit jobb irányba fordulnak majd a dolgok, valamint több lesz a vevő is. 
Győri András vásárló egy idős hölgy panaszait tolmácsolta, amikkel ő is egyetért. 
– Sokan örültek volna, ha nem télen kezdik el a felújítást, amikor a leghidegebb van. Véleményem szerint egyébként is mindenkit megvisel egy költözés, a kedvezőtlen időjárás pedig még csak rátesz egy lapáttal. Úgy gondolom, szerencsésebb lett volna nyáron vagy kora tavasszal nekivágni a munkáknak – emelte ki Győri András. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában