Névválasztás

2022.01.25. 17:04

Ramirez, Nazira és Manassé: szappanoperák ihletik a névadásnál a nógrádi szülőket

Nógrád megyében is igyekszenek a szülők különleges neveket adni az újszülött csemetéiknek, akiknek olykor ebből kettő is jut. Ezek között egyre ritkább a magyar név, helyettük inkább valamelyik népszerű külföldi keresztnevet választják. Utóbbiakat sokszor a szappanoperák és a filmek szereplői inspirálják.

Lászlók Judit

Keresztelő. Egyre népszerűbbek Nógrádban a különleges hangzású, külföldi nevek

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság statisztikai adatai szerint 2020-ban a Bence, a Máté és a Dominik, valamint a Hanna, az Anna és a Zoé voltak a legnépszerűbb keresztnevek az országban. A szülők ezeket nemcsak első, hanem második utónévként is előszeretettel adták gyermekeiknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy Nógrád megyében a szülők igyekeznek kivételes keresztnevet választani csemetéiknek, és az sem ritka, hogy valakinek ebből egyszerre kettő is jut. 

Előfordul, hogy ezek az ötletes elnevezések filmekből, sorozatokból erednek. Azonban, ha a szülők olyan utónevet szeretnének bejegyeztetni, ami még nem szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet listáján, akkor a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságánál kell kérvényezni az adott keresztnevet. Utóbbit pedig mindig a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. 

A salgótarjáni önkormányzat hatósági irodájának anyakönnyvezetői arról tájékoztatták portálunkat, hogy a városban a tavalyi évben 884 gyermek született. A szülők többnyire két utónevet adtak a gyermekeiknek. A legnépszerűbb keresztnevek pedig a Zselyke, a Jázmin, a Szofia, az Amira, a Ramóna, a Dániel, az Alex, a Rikardó és az Armandó voltak. A névválasztás során a különleges nevek is szép számmal előfordultak. Ilyen volt például a Ramirez, a Mateó, a Matteó, a Manassé, a Nazira, a Zejnep, az Alitta, a Zétény, az Adonisz, a Gvendon, a Tessza, a Roxána, az Elián, az Enzó és a Tiara. 

Varga Richárd, Nógrád polgármestere elmondta, hogy a településen tavaly inkább a lányok kaptak kettő keresztnevet. Ilyen volt például a Gréta Lilla és a Léna Zoé. A fiúneveket tekintve a Barnabás és Milán volt a legkedveltebb. 

Nagylócon immár több mint húsz éve készítenek Nagylóci Kalendárium néven kiadványt, amely tartalmazza többek között az újszülöttek neveit is. A legutóbbi kiadásból látni, hogy továbbra is nagyon elterjedt a két utónév adása. A kiadványban olyanok szerepelnek mint a Kiara Medina, a Maja Barbara, az Olivér László, a Martin Ramiró, a László Sámuel és a Dominik Ramiz. Emellett az is kiderül, hogy a legnépszerűbb fiúnevek a Martin és a László voltak. 

Szécsényben, azonban többnyire egy keresztnevet kapnak a kisbabák, ritkán fordul elő a kettő. 

– Tavaly a negyvenöt újszülöttből öt gyermeknek adtak két utónevet – mondta Stayer László. A város polgármestere hozzátette: – Az elmúlt évben a Luca volt a legnépszerűbb lánynév, míg a fiúnevek közül a Balázs, a Bence és a Bendegúz volt a legkedveltebb. A különlegesebb nevek közé tartozik talán a Klementina, a Nina, a Mona, a Brendon és a Magor. 

Már nem divat a dupla családnév | A kormányzati portálon található információk szerint a házasságban született gyermek névhasználatáról a szülők állapodnak meg, amely legfeljebb kéttagú lehet. Az általánosan bevett szokás az, hogy az apa születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét kapják meg. Azonban van lehetőség arra, hogy a gyermek az anya születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viselje. A közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. Azonban a saját nevüket viselő szülők megállapodhatnak abban, hogy a gyermekük az apa és az anya családi nevét együtt viselje. Nógrád megyében még nem annyira jellemző, hogy mindkét fél családnevét viseljék a gyermekek. Salgótarjánban az újszülöttek az apa családnevét viselik, azonban ritkán előfordul, hogy kötőjelesen mindkét szülő vezetéknevét kérik. Nógrádon és Szécsényben pedig csak egy-egy gyermek kapta meg mindkét szülő vezetéknevét a tavalyi évben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában