Felújítás

2022.01.20. 17:20

Nógrádszakálban megszépült templomra szállt a segédpüspök áldása

A kormány 110 millió forintos támogatásával újították fel a nógrádszakáli Szent Kereszt Felmagasztalása Templomot. A beruházás ünnepélyes átadását csütörtökön tartották, melyen mások mellett dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke, Balla Mihály országgyűlési képviselő és Soltész Miklós egyházi ügyekért felelős államtitkár is részt vett.

Fodor Orsolya

A felújított nógrádszakáli templom

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Bár a falu plébániája középkori eredetű, a harang pedig 1523-ból származik – vagyis egyike a hazánkban található tizenöt, még a török hódoltság alatt öntött harangnak –, a híveket ma is szolgáló templom csak 1894-ben épült meg.

Radvánszky Judit, Nógrádszakál polgármestere portálunknak elmondta, hogy évtizedeket váratott magára az épület felújítása. A kormány az első ütemben 30 millió forintos támogatással, a másodikban pedig további 80 millióval segítette a beruházás megvalósítását. A tetőszerkezet és a homlokzat rekonstrukciója történt meg a helyszínen. A munkálatok tavaly májusban indultak, s az év végén fejeződtek be. Istentiszteleteket ez idő alatt is folyamatosan tartottak, hiszen erre hely és igény is volt.

– A 2011-es népszámláláskor a lakosok több mint 78 százaléka római katolikusnak mondta magát, ez az arány azóta aligha változott. Hívőnek tekinthető tehát a falu, idősebbek és fiatalok egyaránt rendszeresen járnak a templomba. A hitoktatás is jól működik, sokan gyakorolják a vallásukat, nemcsak a szentmiséken, de elsőáldozáson és bérmáláson is szép számmal jelen vannak – fogalmazott Radvánszky Judit.

A magyar-szlovák határfolyó, az Ipoly mentén fekvő Nógrádszakál egyik nevezetessége a Kálvária. – Régebben volt olyan, hogy keresztutat szerveztünk a Kálváriára. Hitéletünk ezen szép hagyományát szeretnénk ismét feleleveníteni – árulta el a polgármester.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepélyes átadón tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a helyi óvodások előadását látva még inkább megbizonyosodott arról, jó helyre került az állami támogatás.

– Az eleink által épített és készített értékeknek üzenete van a jelen és a jövő számára is. Látjuk, hogy Európa hogyan fordul el a kereszténységtől, az emberiségnek több ezer éve teljesen természetes értékvilágtól. Nekünk az a feladatunk, kötelességünk, hogy megállítsuk mindezt, és a vidékieket biztosítsuk a támogatásunkról – mondta Soltész Miklós.

Hozzátette: a kistelepülések segítése azért lényeges feladat, mert az embereket helyben maradásra ösztönzi és munkahelyeket is teremt. Az államtitkár leszögezte, hogy nemcsak a nagyvárosok élhetőek, hanem a vidék is. 

A felújított Isten házát dr. Varga Lajos segédpüspök áldotta meg az összegyűltek előtt. 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepélyes átadón

Forrás: L.B. / NMH

Isten háza jelenti a biztonságot 

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője is elismeréssel szólt a beruházásról. – A település temploma egy építészeti csoda, a kilátásnak és a helynek is különleges kisugárzása van. E fejlesztések azért is fontosak, mert az Isten háza biztonságot ad a közösségek számára – tette hozzá a honatya. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak hála az elmúlt két évben több mint negyven templomot újítottak fel Nyugat-Nógrádban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában