Áldás

2022.01.18. 19:50

Nógrádban is néha egyszerre több gyereket hoz a gólya

Egy házaspár életében talán az egyik legörömtelibb időszak, amikor gyermekkel bővül a család. Azonban nagy meglepetés, ha az ultrahangon nem egyetlen apró szív, hanem kettő, vagy akár annál is több dobog.

Gulyás Edina

Babamosoly duplán. A kismamák egészségét az ikerterhesség megviselheti

Fotó: Shutterstock

– Az ikerszülés gyakorisága intézetünkben, az országos és nemzetközi adatoknak megfelelően, 1,1-1,2 százalék körül mozog – tájékoztatta portálunkat dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályvezető főorvosa. – Természetesen ennél több ikerterhesség fogan meg természetes úton is, és jelentősen változtatja a képet az asszisztált reprodukciós technikák egyre gyakoribbá válása. 
Mint mondta, a lombikkezelés esetén, a visszaültetés során a sikerességi ráta növelése érdekében gyakran nem csak egy embriót helyeznek vissza. Így érthető módon a mesterséges megtermékenyítés torzítja a természetes ikerarányt. A lombikcentrumok törekszenek az egyes terhesség létrehozására, azonban ez a gyakorlatban nem mindig sikerül. Az osztályvezető főorvos kitért arra is: a spontán megfogant ikerterhességeknek alig több, mint 1 százaléka egypetéjű iker. Létrejötte az osztódó embrió korai szétválásához köthető. 
– Nem minden ikerterhesség jut el a szülésig. Gyakran végződnek koraszüléssel, sőt még korábban vetéléssel, az egyik vagy másik ikerpár elhalásával. Ezt nevezik eltűnő ikernek. Természetesen a kettőnél is többes ikerterhesség még kockázatosabb a magzatok elvesztése szempontjából is – hangsúlyozta dr. Pasztuhov Ágoston, hozzátéve: – Szinte minden terhességi kórállapot fokozottan veszélyezteti az ikrekkel várandós kismamákat. 
Mint mondta, a vetélési és koraszülési kockázaton túl a terhességi vészes hányás is intenzívebb a magasabb terhességi hormonszint miatt. A szénhidrát-anyagcserét érintő terhességi cukorbetegség szintén gyakoribb, ahogyan az alsó végtagok rendellenességei, az ödémák, a visszeresség is. Gyakrabban fordul elő a vérnyomás-emelkedéssel járó terhességi kórállapot. A túlsúly miatti mozgásszervi panaszok, valamint egyéb anyagcsere-betegség tünetei is fokozódhatnak ikerterhességben. 
– Salgótarjánban az elmúlt évben 892 volt a szülésszám, ebből 6 alkalommal történt ikerszülés – fogalmazott a főorvos, aki arról is beszámolt: –Ennél nagyobb számú ikerterhesség fogan meg évente természetes vagy asszisztált körülmények között, és többet is gondozunk intézetünkben. Az ikervárandósok azonban a magasabb koraszülési arány miatt gyakrabban kerülnek a progresszív ellátás miatt centrumokba még a méhen belüli magzataikkal. 
Dr. Pasztuhov Ágoston arra is kitért: A kettős ikerterhesség esetén, ha mindkét magzat hosszfekvésben, fejvégű fekvésben helyezkedik el, szóba jöhet a természetes befejezés, a spontán hüvelyi szülés. Többes ikerterhesség, illetve bármi más fekvési változat esetén a császármetszés az ajánlott. 
– Az említett peteérést serkentő kezelések mellékhatásaként létrejöhet kettőnél többes ikerterhesség is, azonban ezek nem jutnak el a terminusig. Több évtizeddel ezelőtt volt utoljára hármas ikerszülés osztályunkon, természetesen császármetszéssel – mondta végül az osztályvezető főorvos. 
 

Finnországban sűrűbb az ikeráldás

A Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója, dr. Fazekas Ágnes arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ikerterhességek előfordulása természetes úton történő fogantatáskor ritka Balassagyarmaton . A megfigyelésen alapuló Hellin-szabály szerint minden 85. terhességre jut egy kettős ikerterhesség, minden 85 a négyzeten terhességre jut egy hármas iker és minden 85 a köbön terhességre négyes. A spontán ikrek gyakoribbak idős anyai életkor esetén, de földrajzi elosztás szerint is változhat, Finnországban például jelentősen magasabb, mint az európai átlag. 
– Az utóbbi években az ikerterhességek száma a mesterséges megtermékenyítés miatt megemelkedett. A beavatkozások eredményeként nem ritka a hármas és négyes ikerterhesség sem – fogalmazott az orvosigazgató. 
– Kórházunk szülészeti osztályán a száz szülésre jutó ikerterhességek száma nem éri el az egy százalékot sem. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában