Költészet

2022.01.04. 14:21

Költőnek lenni életforma - vallja a nógrádszakáli írónő

Már kisgyermekkorától izgatja, hogy lírai formában jegyezze le legbensőbb gondolatait. Azonban hosszú éveken át csak saját magának írt. Később több kiadványban is megjelentek költeményei, s Istennel való találkozása révén ma már első verseskötetének kiadását tervezi.

Szenográdi Ferenc

Az író élete fontos állomásának tartja, hogy rátalált a Jóistenre

Forrás: NMH | Sz. F.

– Általános iskolás koromban, mint általában nagyon sok lányt, engem is megérintett a líra, és a versírással is kacérkodni kezdtem. Nagy örömmel, eleinte csak saját magam számára és az írás kedvéért, szeretetéért írtam – emlékezett Kőmüves Klára, aki kicsit később mégis megmutatta verseit egyik tanárának. A magyar szakos pedagógus látta bennük a tehetséget, s arra biztatta a fiatal hölgyet, hogy ne hagyja abba az alkotást. 

– Középiskolás koromban aztán szintén hasonló véleményt kaptam a gimnáziumi magyartanáromtól. Ez tekinthető a verselésem első korszakának. Belső késztetésből írtam, arra sosem gondoltam, hogy egyszer megjelentetem a műveimet – mondta, hozzátéve, hogy ekkoriban elsősorban az írás szeretetéért és a belső megnyugvásért ragadott tollat, illetve számítógép-billentyűzetet. Nem másoknak, önmagának írt. 

Ez az időszak éveken keresztül tartott, ám egy alkalommal a közismert írónak is megmutatta költeményeit, aki pozitív véleménnyel volt műveiről. Ez további munkára sarkallta őt, és a publikálással is megpróbálkozott. Szécsényben a Lant című irodalmi lapban jelentek meg nyomtatásban első versei. – Az írásba vetett hitemet tovább erősítette a szakemberek elismerése, azonban kicsit tartottam attól, hogy nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzam, hiszen legbelső gondolataimat vetettem papírra – idézte fel gondolatait Kőmüves Klára, aki azt is elárulta, hogy egyáltalán nem gondolkodott önálló kötetben. 

Egyre több kiadványban jelentek meg versei, például a Holmi folyóiratban, az Interpress Magazinban, antológiákban, a Nézőpont Irodalmi és Művészeti folyóiratban, a Szécsényben megjelenő Almanachban és az országos Napút folyóiratban voltak olvashatók versei. 

Alkotásai internetes irodalmi portálokra is felkerültek. Ennek hatására több helyre hívták irodalmi találkozóra, s arra kérték, valljon önmagáról, olvassa fel versei. Ő azonban mindig megpróbált kitérni a fellépések elől. Szerény volt, de hiányzott belőle az önbizalom is. Jóllehet, 2020-ban Debrecenben megkapta a Verő László-díjat. Ma is többen biztatják, hogy érdemes volna önálló kötetben megjelentetni verseit. 

– Irodalmi munkásságomról elmondhatom, hogy bár nem érzek nagy költői elhivatottságot, de valahol ott él bennem a költészet iránti szeretet. Egy-két internetes irodalmi oldal igazán a kedvemre való. Megvan a saját egyéni stílusom, nem kívánok besétálni a most divatos trendek utcájába – fogalmazott Kőmüves Klára, majd hozzátette: – Életem fontos állomása, hogy rátaláltam a Jóistenre, akitől tehetséget kaptam, ezért verseim témái ma már nagyrészt vallásos jellegűek. Arra gondoltam, hogy csokorba gyűjtöm vallásos verseim egy részét, s ezeket a műveket most már könyv formájában is közzéteszem – mondta végezetül. 
 

Címkék#költészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában