Szakmaszeretet

2022.01.23. 09:13

Felmenőitől örökölte az élővilág szeretetét a szécsényi természetvédelmi mérnök

Hasznosi Márk nem véletlenül lett természetvédelmi mérnök. Gyermekkorában gyakran túrázott a hegyekben nagyszüleivel. A fiú érdeklődve figyelte az állatokat, tanulmányozta a növényeket, amelyek nagy hatással voltak rá. Bár mindennapi munkája nem kapcsolódik közvetlenül ehhez a témához, de a természet iránti szeretet a mai napig benne él. Ahogy mondta, jó kikapcsolódást jelent számra a különböző zöldségfélék nevelése.

Sz. F.

Hasznosi Márk több területen is tevékenykedik A szerző felvétele

Forrás: NMH

– Nincs annál finomabb paprika, paradicsom és egyéb zöldségféle, amit az ember saját maga termel, a biotermékben benne van a munkája, a szeretete is – vélekedett. Komoly feladatot jelentett számára, hogy feltérképezte a Várkert növény- és állatvilágát. Bár a kert nem része a „Natura 2000” természetvédelmi területnek, de annak szerves folytatása. 

Dr. Malatinszky Ákos egyetemi tanár és Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre segítségével 144 növény- és 238 állatfajt azonosított be a Várkertben, ami ősszel és tavasszal a vándorló és vonuló madarak pihenőhelye is. Némelyek a telet is ott vészelik át. Idén is látott már a Várkertben szürke gémet, és nagy kócsagot. 

Az általa készítette tanösvény sok hasznos ismeretet nyújt a Várkertbe látogatók számára. Hasznosi Márk másik szenvedélye a sport. Aktívan sportol, és olyan sporttáborokat szervez, amelyekben mindig helyet kap a természetvédelem, a környezet megóvása.

Emellett természetfotózással is foglalkozik. Képeit a közösségi oldalakon osztja meg. Több közös és egyéni tárlaton is láthatók voltak alkotásai. A közeljövőben a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Galériájában lesz önálló kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában