100 éves város

2022.01.27. 12:34

Emléktábla-avatóval vette kezdetét a centenáriumi programsorozat Salgótarjánban (fotók!)

Jeles évfordulóhoz érkezett Salgótarján, hiszen pontosan száz évvel ezelőtt, január 27-én nyilvánították várossá. Ennek tiszteletére a délelőtt folyamán emléktáblát avattak, koszorúztak, 17 órától pedig ünnepi közgyűléssel és díszünnepséggel folytatódik majd a program.

Gerhát Karina

Forrás: Ladóczki Balázs

Csütörtök délelőtt emléktábla-avató ünnepséget tartottak a Kohász Művelődési Központnál, annál az épületnél, amelynek nagytermében egy évszázada tartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete. A helyszínre érkezőket a helyi Bányász-Kohász Fúvószenekar az alkalomhoz illő muzsikákkal fogadta, majd a Himnusz elhangzása után Szabó Csaba képviselő mondta el az ünnepre szánt beszédét. 

Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete 1922. január 27-én, délelőtt 9 órakor a Kohász Művelődési Központban, az Acélgyári Olvasóegylet nagytermében tartotta meg alakuló közgyűlését dr. Förster Kálmán vezetésével. Ezért fontos történelmi hely számunkra ez az épület – kezdte gondolatait Szabó Csaba.

Hozzátette: helytörténetünk kiemelkedő jelentőségű eseményének megörökítésére és tiszteletére Salgótarján várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóján, a Hazafias Népfront Városi Bizottsága és a Városi Tanács 1972. január 27-én emléktáblát állított. A közgyűlés Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulóját emlékévvé nyilvánította. A centenárium alkalmából, az emlékbizottság javaslatára és Salgótarján polgármesterének előterjesztése alapján a Népjóléti Bizottság úgy döntött, hogy pontosított szövegezéssel újraállíttatja az emléktáblát, kiegészítve azzal a bronzból készült plakettel, amely dr. Förster Kálmánnak a portréját ábrázolja. A helyi önkormányzat ezzel is tisztelegni kíván a település történetének meghatározó egyénisége előtt, aki Salgótarján leghosszabb ideig hivatalban lévő városvezetője volt.–  Mintegy 22 évnyi polgármestersége alatt feladatának tekintette a különállás, a megosztottság csökkentését. Szívén viselte a helyi származású tehetséges fiatalok sorsát, támogatta a helyi művészeti, irodalmi és történetírói tevékenységeket, ismert sportbarát volt. Mindenekelőtt a lelkekben igyekezett meghonosítani egy lokálpatrióta hozzáállást és polgári öntudatot – hangsúlyozta Szabó Csaba.

Kifejtette továbbá: dr. Förster Kálmán tevékenységének köszönhetően Salgótarján a tervszerű útépítési és városrendezési tervek következtében külsőségeiben is városi rangra emelkedett.

– Úgy gondolom, hogy minden nehézség és ellentmondás dacára, van mit ünnepelnünk, hiszen városunk a történeti léptékkel mért rövid egy évszázad alatt óriási változásokon ment keresztül. Salgótarján dinamikusan fejlődő modern várossá nőtt, amelynek minden esélye és lehetősége meg van ahhoz, hogy továbbra is Nógrád megye gazdasági, szolgáltatási, kulturális és szellemi központja maradhasson.

Salgótarján azért szerethető, mert a lakói megtanulták, megtanultuk, hogy van lüktetése, ritmusa, közössége ennek a városnak, ezt érezzük mindig, amikor együtt vagyunk. Hiszek abban, hogy egy család, egy közösség vagy egy település akkor tud igazán erős lenni, ha érzi az összetartozást és egymást segítve halad előre. Mély tisztelettel gondolunk őseinkre, akiknek hite, összetartásának ereje generációkon keresztül megtartotta ezt a települést. Akik ma itt vagyunk, úgy vélem, mindannyian szeretjük ezt a várost. Településünk iránt érzett felelősséggel, közös erővel készek vagyunk tenni azért, hogy utódaink ugyanolyan elismeréssel szóljanak majd rólunk, mint ahogy mi tettük ezt ma, az előttünk járókkal. Várossá nyilvánításunk napján ünnepeljük Salgótarján összetartó közösségét, múltját, jelenét és jövőjét, hiszen a fejlődést mindig az itt élő polgárok összefogása, közös akarata biztosította. Tisztelet az elődöknek, köszönet az építőknek, bizalmat a jövő generációjának! – emelte ki a képviselő.

Gondolatainak zárásaként elmondta: meggyőződése, hogy jövőnk záloga egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése, szolidaritás a nehéz helyzetben élőkkel, a városrészek arányos fejlődésének a biztosítása, összefogás a nagy célokért és közös tettek a hétköznapokban is.

Ezen szavak elhangzása után Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Szabó Csaba leleplezte az emléktáblát, majd koszorúzással folytatódott az ünnepség.

Ezt követően a résztvevők a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban helyezték el a tisztelet virágait a város első polgármesterének a szobránál. A program 17 órától ünnepi közgyűléssel és díszünnepséggel folytatódik majd a Kohász Művelődési Központ színháztermében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában