Környezetvédelem

2022.01.28. 21:18

Élhetőbb környezet megteremtésén fáradoznak Vanyarcon

Sokat tesznek a környezetért a településen, hogy az szebb és élhetőbb legyen, ezért a helyi önkormányzat több olyan kezdeményezést is elindított a közelmúltban, amelyek óvják Földünket.

N. O.

Veszélyes hulladéknak minősül, ezért gyűjteni kell

Forrás: MW | Illusztráció

Szabó Sándor, a falu alpolgármestere hírportálunknak elmondta, hogy mostantól a településen két helyen is leadhatják a lakosok a használt elemeket, így a művelődési háznál és a Kossuth út 79. szám alatt lévő faháznál. Az elemeket a természeti és közvetlen lakókörnyezetünk védelme érdekében a jogszabályok szerint elkülönítve kell gyűjteni. Ezek ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek, és akár bírságot is maga után vonhat, ha valaki nem megfelelően válik meg tőlük. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy a helyi lakosok életét is megkönnyítjük azzal, ha gyűjtőpontokat létesítünk – közölte az alpolgármester. 

Hozzátette: egy másik kezdeményezést is elindítottak nemrégiben, amely során a használt sütőolajat és zsiradékot is leadhatják a vanyarciak a kijelölt helyen. 

Az önkormányzat a polgármesteri hivatal udvarán létesített egy 240 literes tisztított, karbantartott és kulturált megjelenésű gyűjtőt. Ebbe lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben kell elhelyezni a használt sütőolajat, így nem áll fenn a kiömlés veszélye. Az összegyűjtött háztartási hulladékot száz százalékban újrahasznosítják, ugyanis bioetanol készül belőle. Az alpolgármester arra biztat mindenkit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen a használt sütőolaj súlyos szennyezéseket okoz a környezetben. Jelentős részük a települési csatornahálózatba kerül, amely dugulást eredményezhet, a talajba kerülve pedig a talajflórát károsítja. Emellett az ivóvizet is beszennyezheti és fogyasztásra alkalmatlanná teheti. Szabó Sándor hangsúlyozta, hogy egy település életében elengedhetetlenek ezek a kezdeményezések, hiszen felelősséggel tartozunk a Földért, ahol élünk. Fontos azt óvnunk és a gyermekeink számára jó példát mutatni, valamint élhető és egészséges környezetet teremteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában