Megelőzés

2022.01.18. 17:19

Életet ment az oltás a méhnyakrák ellen, gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet Salgótarjánban

Ezekben a napokban tartják az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programjait. A kezdeményezéshez először kilenc évvel ezelőtt csatlakozott hazánk, Salgótarjánnal az élen. A szervezők a figyelemfelkeltő eseményeken a prevenciós lehetőségek, például a humánpapiloma-vírus (HPV) elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozzák.

Veres Edina

Sok érdeklődőt vonzott a keddi esemény

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A felmérések szerint a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. 
Kreicsi Mária, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője elmondta: Magyarországon évente négyszáz-ötszáz áldozata van a betegségnek, ami azt jelenti, hogy naponta legalább egy magyar nő meghal méhnyakrákban. 
– A 20–40 éves korosztályban a leggyakoribb az előfordulása, de tudni kell, hogy a lappangási idő akár két évtized is lehet. A HPV-fertőzés lefolyása általában tünetmentes, a daganatos kórkép azoknál jelentkezik leggyakrabban, akiknek szervezetében hosszan elhúzódó a vírus jelenléte. Éppen ezért kiemelten fontos például a szűrővizsgálaton való részvétel, amellyel már a rákmegelőző állapotban tetten érhető az elváltozás. Az idejében diagnosztizált és kezelt nők gyógyulási aránya szinte száz százalék. Ennek ellenére a 2019-es megyei adatok szerint a méhnyakrák miatti halálozás a 15–64 éves nők körében negyven százalékkal meghaladta az országos átlagot – fejtette ki Kreicsi Mária, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a HPV a férfiak esetében is többfajta daganatos megbetegedést okozhat. 
Éppen ezért bír kiemelkedő jelentőséggel, hogy a prevenció e kór esetében két lábon áll. A rendszeres szűrés mellett a másik pillér a védőoltás elérhetősége. 
Mályvavirág Alapítvány kilencedik alkalommal csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nevű kezdeményezéshez. Hazánkban közel kétszáz településen szerveznek figyelemfelkeltő programokat, köztük a nógrádi megyeszékhelyen is. 
A HPV elleni védőoltás a tizenkettedik életévüket betöltött, hetedik osztályos lányok számára 2014 óta – kampányoltás keretében – ingyenesen elérhető szülői belegyezéssel. E lehetőséggel a 2020/21-es tanévtől már a fiú tanulók is élhetnek. Az oltás a gyermek életkorától függően kettő vagy három részoltásból áll. 
Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos közölte: a 2018/19-es tanévben bevezették a kilenckomponensű oltóanyagot. A vakcina biztonságos, fertőzést nem képes kiváltani. 
– A tavalyi tanévben Nógrád megyében 75 intézmény diákjainak adtuk be a védőoltást az iskolai egészségügyi szolgálatok bevonásával, a megyei átoltottság 71,5 százalék volt. Ez az érték alacsonyabb a korábbi éveknél, miután az érintett fiúk és szüleik a lányokénál kisebb arányban kérték a védőoltást – tájékoztatott a megyei tiszti főorvos. Hozzátette: az idei tanévben szűkebb hazánkban 73 oktatási intézmény közel ezerhétszáz tanulója jogosult a védőoltásra, amelynek felvételét több mint ezeregyszáz diák igényelte. 
 

Prevenciós üzenetet közvetítenek

A Mályvavirág Alapítvány az idei országos kampány első elemeként hétvégén Budapesten egy nőalakot mintázó szobrot avatott fel. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Salgótarjáni Mályvavirág Pont az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva tegnap a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézet diákjainak tartott interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat. Kedden a József Attila Művelődési Központ Klubtermében látták el naprakész információkkal az érdeklődőket, akik a hagyományoknak megfelelően gyöngyöt is fűzhettek. Kreicsi Mária emellett azt is elárulta, hogy a járványhelyzet javulása függvényében egy mályvavirágot ábrázoló szobrot avatnak majd fel a Szent Lázár Megyei Kórház nőgyógyászati osztályán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában