Téli kirándulás

2022.01.19. 13:55

Egyre több nógrádi húz sítalpat a lábára

A mátrai és az eresztvényi vendéglátóhelyek, valamint a turisztikai központok a havazást várják. Meglátásuk szerint a hóesésben jóval többen indulnának útnak, hogy kikapcsolódjanak. Ennek ellenére egész télen sokan keresnek fel egy-egy természetközeli kirándulóhelyet.

Nagy Orsolya

A szabadban, a friss levegőn végzett sportolás – mint a síelés – élénkíti a testet és a lelket a téli hónapokban

Forrás: Pexels

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hó nélkül is sokan kirándulnak télen a szabadban. 
Hipszki János, az egyik mátrakeresztesi hotel tulajdonosa elmondta: még nem igazán indult be az idei szezon, hiszen nincs hó. Emiatt most kevesebben érkeznek. 

– Amennyiben ellepi a Mátrát a hó, akkor a téli táj ide vonzza az embereket. Olyankor mindig rengeteg az érdeklődő. Sokan a sportok miatt érkeznek, de akadnak olyanok is, akik csak szeretnének kiszakadni a nyüzsgő városi mindennapokból – közölte Hipszki János. 

Hozzátette: átlagosan két-három éjszakára szállnak meg, főként belföldi turisták foglalnak szobát a pandémia miatt, de akad néhány külföldi vendég is. 

Mátraszentistváni Sípark is megtelik a téli időszakban, ahová az ország minden tájáról érkeznek sportolni vágyók, így Nógrád megyéből is. 

Erbeszkorn Tamás, a sípark szóvivője elárulta, hogy folyamatosan megy a hóágyú, így jelenleg mintegy 60-80 centiméteres hó van. 

– Hétvégente többen érkeznek, a világjárvány miatt főként belföldi vendégek vannak. Rendszeresen tartunk sítáborokat is gyerekek számára, de sok érdeklődő jön csak a téli táj miatt, vagy hogy felmelegedjen egy finom étel-ital mellett a hüttében – fejtette ki Erbeszkorn Tamás. 

Mint mondta, az év ezen időszakában is fontos a testmozgás, hiszen az összes többi sportolási lehetőség ilyenkor zárt térben zajlik. Éppen ezért javasolt a szabadban, friss levegőn végzett mozgás, amely felélénkíti a testet és a lelket. 
Jelenleg egyébként 2,8 kilométeres pályát használhatnak a síelni vágyók, és nemrégiben elindult a mozgójárda is, amelyet a közelmúltban szereltek fel. A sípark területén kötelező a maszk használata, kivéve sportolás közben. 
Az, hogy a vendégeket meddig fogadják, függ az időjárástól. Tavaly egészen április közepéig várták a kikapcsolódni vágyókat. 

Eresztvény is népszerű a szánkózók körében
Forrás: NMH Archívum

A Mátra mellett Eresztvény is népszerű kirándulóhely a turisták körében télen. Hegyi Péter, az Eresztvényi Látogatóközpont turisztikai vezetője kiemelte: sokan érkeznek annak ellenére is, hogy most nincs hó megyénkben. 
– Hétvégente megélénkül a forgalom, de elmondható, hogy naponta átlagosan körülbelül húsz ember érkezik. Sokan túráznak, sétálnak, megtekintik a látogatóközpontot, a várakat, a madárparkot, vagy a közeli bányatóhoz látogatnak el – mondta el Hegyi Péter. 

A turisztikai vezető arra is kitért, hogy amennyiben hó borít mindent, akkor az egykori sípályát sokan használják szánkózásra. A látogatóközpontban minden odaérkezőt tájékoztatnak a közelben lévő nevezetességekről, de még túratippeket is adnak a vendégeknek. 

Az Eresztvényi Látogatóközpont
Forrás: Hüvösi Csaba / NMH Archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában