Rejtélyes halálesetek

2022.01.24. 17:00

Drégelypalánkon is szedhette idős áldozatait az ipolysági méregkeverő

Nógrád megyei szálai is lehetnek annak a gyilkosságsorozatnak, melynek híre alaposan felforgatta a köznyugalmat az elmúlt hónapokban a Felvidéken. Sajtóhírek szerint egy drégelypalánki házat is kicsalhatott egyik áldozatától az ipolysági méregkeverő.

Lászlók Judit

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pozsonyi Új Szó nemrég megjelent cikkében azt írta, hogy egy ipolysági nőt ősszel tíz gyilkosságért ítéltek el, egyelőre nem jogerősen. A cikk szerint az egykori pénzügyi szakember atropinnal mérgezte és kisemmizte áldozatait. A lap úgy tudja, hogy a nő Drégelypalánk környékén is tevékenykedhetett. 

 

Itthon nem nyomoztak 

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a kérdésünkben szereplő bűncselekménnyel kapcsolatosan feljelentés, bejelentés nem érkezett, a hatóság pedig eljárást ilyen ügyben nem folytatott. 

 

Rigó Dávidnak, a község polgármesterének szintén nincs tudomása ilyen jellegű esetről, ugyanakkor megerősítette, hogy az ipolysági nőnek valóban volt egy háza a községben, és egy ideig lakott is ott. Némi utánajárásnak köszönhetően kiderült, hogy ennek az ingatlannak az a Rák Anna volt a korábbi tulajdonosa, akit az Új Szó cikke is név szerint említ. Az asszony 2016-ban azt mondta a nyomozóknak, hogy az ipolysági nő minden vagyonát kicsalta tőle. Rák Anna 2017-ben elhunyt, ám egy rokona nyilatkozott portálunknak. 

 

Jól ismerték egymást 

– Anna az édesanyjával élt Tesmagon (Ipolysághoz tartozó településrész – a szerző) és nem volt családja, akárcsak nagybátyjának, Pál Sándornak sem. Gyakran meglátogatták egymást. Az volt az álmuk, hogy egy napon majd Magyarországra költöznek – mondta Miklós Attila. – Amikor 2010-ben elköltöztünk Drégelypalánkról, akkor eladtuk a házunkat Annának és Sándornak. A vételárhoz egy jó ismerősüktől kértek kölcsön, mindaddig míg a földjeiket és az erdőiket értékesítik. Miután eladták ezeket, rendezték a tartozást. Anna a megmaradt összeget befektetési céllal bevitte abba a bankba, ahol az ipolysági nő is dolgozott. 

 

A férfi hozzátette, hogy Anna és a nő jól ismerték egymást, hiszen évekig dolgoztak pedagógusként ugyanabban az intézményben. Anna gyakran kért hivatalos ügyben segítséget tőle. A férfi szerint talán ezért fordulhatott elő, hogy olyan dokumentumokat is aláírt, amelyeknek nem volt tisztában a következményeivel. 

Rátelepedett az életére 

– Aztán Anna egy idő után nem fért hozzá a bankban befektetett összeghez, később pedig már a saját nyugdíja felett sem rendelkezett. Végül kiderült, hogy édesanyjával együtt a nő gyámsága alá kerültek – mondta Miklós Attila, aki szerint innentől kezdve sokkal nehezebben tudták tartani a kapcsolatot a rokonaival. – Anna 2013-ban kapott először agyvérzést, a többi áldozathoz hasonlóan. Később ismét rosszul lett és kórházba került. A gyám ekkor azt ígérte Annának, hogy a bankban tartott pénzt a rehabilitációjára fordítja – mondta Miklós Attila. A férfi ezt követően találkozott is a gyámmal, aki azt állította, hogy a két asszony egy idősek otthona várólistáján vannak. Nem sokkal később, azonban már egyáltalán nem tudta elérni őket. 

 

– Más rokonok és ismerősök segítségével próbáltam meg kideríteni, hogy hol lehetnek. Végül a rendőrséghez akartam fordulni, aminek hatására a gyámjuk elárulta, hogy egy lekéri idősek otthonában vannak – mondta Miklós Attila. A férfi elkísérte a bankba Annát, ahol kiderült, hogy már nincs pénz a számláján. Rögtön a rendőrséghez fordultak, de azt a választ kapták, hogy a gyám joggal rendelkezhet Anna vagyona felett. Fogadtak egy ügyvédet is, aki ismeretlen okokból pár hónap múlva visszalépett. Eközben Anna édesanyja is elhunyt. 

 

Rosszul lett az ételtől 

– A későbbi látogatásaink alkalmával Anna beszámolt arról, hogy a gyámja is rendszeresen meglátogatta őt és vitt neki ételt. Ezek elfogyasztása után, viszont mindig rosszul érezte magát – mondta Miklós Attila. Hozzátette, hogy az ipolysági nő mindeközben a nagybácsival is tárgyalt, aki elajándékozta neki többek között az Annával közösen vásárolt drégelypalánki házat is. A férfi szerint a nagybácsi szintén rejtélyes körülmények között lett rosszul és került egy idősek otthonába, ahol végül meghalt. Az ügyben akkor következett be fordulat, amikor az ipolysági nő ellen nyomozni kezdtek a hatóságok. 

 

– Ennek hatására sikerült elérni, hogy lemondjon a gyámságról. Anna életének utolsó másfél évét egy idősek otthonában töltötte, mi pedig gondoskodtunk róla, hogy az ipolysági nő soha többé ne bánthassa – fogalmazott Miklós Attila. Hozzáfűzte, ekkor már több, hasonló esetre derült fény, ezért ők is megpróbáltak feljelentést tenni. Nem jártak sikerrel, mert az atropinnal való mérgezés utólag már nem volt bizonyítható. 

 

Gyanúsan sok agyvérzés történt

Az Új Szó az eset kapcsán azt írta, hogy a nő ellen – érthetetlen módon – nem gyilkossági kísérlet, hanem testi sértés miatt emeltek vádat Szlovákiában, ezért maradhatott évekig szabadlábon, és Magyarországon, Drégelypalánk környékén portyázott. Idős emberek bizalmába férkőzött, elkábította őket, majd aláíratott velük egy olyan nyilatkozatot, amelyben minden vagyonukról lemondtak a javára. A megkörnyékezett idősek közül gyanúsan sokan haltak meg hirtelen agyvérzésben, előtte pedig mindannyian neki ajándékozták a házukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában