Fejlesztések

2022.01.31. 06:50

Az utak és járdák építése áll a középpontban a nyugat-nógrádi községekben

Piac kialakítása, belterületi járdaépítés és a temetői közlekedőszakaszok felújítása egyaránt szerepel a nyugat-nógrádi kistelepülések 2022-es tervei között. A falvak vezetése sokat vár az év elején megnyíló újabb pályázati lehetőségektől.

Hegedűs Henrik

Horpácson szeretnének jelentősebb központi forráshoz jutni a Mikszáth-kúria teljes korszerűsítése céljából NMH-fotó

Fotó: Dominik

Körképünk során ezúttal három, egymástól viszonylag távolabb eső települést választottunk. Ipolyvecén jelenleg az óvoda környékének rendbetételét szeretné elérni az önkormányzat. Molnár János polgármester elmondta, az intézmény bővítése és fejlesztése a beltérben már befejeződött, a következő lépés a játszóudvar kiépítése lesz, ide az eszközöket megvásárolták, és hamarosan elkezdődnek a tényleges munkák. 
 

A polgármesteri hivatal korszerűsítése ugyancsak zajlik, de fontos lenne, ha az épülettel szemközt nyíló, és az Ipoly-gát felé vezető Ady Endre út burkolatát teljesen kicserélhetnénk. A mintegy kétszáz méteres szakasz felújítására februárban adjuk be a pályázatot 

– folytatta a polgármester, majd hozzáfűzte, az evangélikus egyháztól szeretnék megvásárolni az egykori iskola épületét, ahol faluházat rendeznének be, ennek teljes költsége mintegy 57 millió forint. Molnár János kifejtette még, a temetőben nemsokára megindul a járdaépítés, és a sírok megközelítését egy szilárd burkolatú résszel is megkönnyítik. Az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom közreműködésével pedig energetikai felújítást végeznek majd a napközi és könyvtár épületében. 

Termelői piacot alakítanak ki

Cserháthalápon az idei esztendő egyik legnagyobb kihívása a termelői piac kialakítása lesz, amelyet a Vidékfejlesztési Program nyertes pályázata jóvoltából készítenek el. Mivel a terület a Fekete-víz-patak partján igen széles, így a jövőben alkalmas lehet állatvásárok megtartására. 

Megújul a kishalápi kúria

– A START program keretében belügyminisztériumi támogatásból a kishalápi falurészen lévő kúriát megújítjuk, és a közelben futó Dózsa György utat is korszerűsítjük. Hasonlóképpen gondolkodunk a településünk központi részén található másik régi úrilak hasznosításáról, amelyet idegenforgalmi célra, akár egy rendezvényház formájára átalakítanánk. Itt egy időszakos kiállítóhelyet is létesíthetnénk, tehát lényegében az egész Belső-Cserhát régió szolgálatába állítható az épület – mondta el Dócs Dávid polgármester, aki hangsúlyozta, hamarosan elkészítik a Cserháthalápot a nagyvilág számára bemutató „imázsvideót”. 

Járdát építenének Horpácson

– Horpácson régi vágy teljesülhet a falun átvezető járda kiépítésével. Első körben a templomtól indulva építenék ki a gyalogosforgalmat a közútról leterelő szakaszt. Jelenleg is zajlik a Magyar Falu Programban megvalósuló temetőfejlesztés, amely több, kisebb munkálatot takar, illetve fontos lenne, ha végre komoly központi forrást kaphatnának a Mikszáth-kúria teljes korszerűsítésére, hiszen a jelenlegi állapotok a hely szelleméhez teljesen méltatlanok. Maga a múzeum idén huszonöt éves, és ugye az író születésének 175. évfordulóját ünnepeljük idén – számolt be az elképzelésekről Molnár Zoltán polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában