Fejlesztés

2022.01.05. 19:00

Átadták a Karancs-völgyi falvakat összekötő milliárdos bicikliutat

Mintegy tizenkét kilométer hosszan épült meg a Karancsalját, Karancslapujtőt és Karancskeszit átívelő kerékpárforgalmi létesítmény, melyet a kormány 1 milliárd 322 millió forinttal támogatott. A beruházást szerdán adták át a karancsaljai zárórendezvényen, ahol mások mellett Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is tiszteletét tette.

Gerhát Karina

Forrás: NMH | L. B.

Sulyok Oszkár Jánosné, Karancsalja polgármestere – egyben a konzorcium vezetője – a zárórendezvényen elmondta, hogy egy álom vált valóra a Karancs lábánál, hiszen elkészült a három községet átívelő kerékpárút.

– A Karancs-völgyi községekben a főút egyik oldalán sem volt járda. A megnövekedett gépjárműforgalom miatt azonban olyan mértékben balesetveszélyessé vált már a közlekedés ezeken a településeken, hogy a polgármesterekkel eldöntöttük, belevágunk a kerékpárút megépítésébe, hiszen erre volt pályázati lehetőségünk – emelte ki Sulyok Oszkár Jánosné.

Hozzátette: a pályázatot 2016 júliusában nyújtották be, a támogatási szerződést 2017 szeptemberében írták alá, az építési engedély pedig 2018 októberében vált jogerőssé. A közbeszerzési eljárás során 2019 júniusában megtörtént a kivitelező kiválasztása. Időközben azonban az építőanyagárak olyan mértékben megemelkedtek, hogy a támogatási összeg nem lett volna elég a kerékpárút kiépítésére, ezért költségnövekmény iránti kérelemhez fordultak az Irányító Hatósághoz. Ezt követően 2020 nyarán megérkezett a 322 millió forint plusztámogatás, szeptemberben pedig elkezdődtek a munkálatok. Az átadás-átvétel tavaly decemberben történt meg. 

– A konzorciumban megvalósuló beruházás során a három településen összesen 11 ezer 786 méter hosszan kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmény, míg több mint ötezer méteren járda épült. Ahol a meglévő keresztmetszeti szélességek engedték, ott a biciklisek számára egyoldali, kétirányú kerékpárút épült – ismertette a polgármester.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is örömét fejezte ki, hogy megvalósult a beruházás.

– Azt gondolom, hogy példaértékű dolog, amikor három község összefog és eldönti, hogy belevág egy közös projektbe, ezzel is erősítve az együttműködést – hangsúlyozta Balla Mihály.

Révész Máriusz a jövőbe tekintve elmondta: tavaly négymilliárd forintot kapott hazánk a kerékpárutak rendezésére, Nógrád megyének ebből kétszázmillió jutott. 

– Ebből tervezik meg a Salgótarján és Karancsalja közötti kerékpárútszakasz megépítését is. Ezt követően pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból szeretnék a kerékpárutat meg is építeni. Fontosnak tartom ennek a megvalósulását, hiszen Nógrád megye az ország egyik legszegényebb része, azonban hihetetlen adottságokkal és gyönyörű tájakkal rendelkezik. Hiszem, hogy ennek a térségnek a kitörési pontja az aktív turizmusban rejlik. Próbálok tenni annak érdekében, hogy erre a térségre irányítsuk az országos figyelmet. Annak idején kértem a Tour de Hongrie főszervezőjét például, hogy Nógrád megyét is kapcsolják be a versenybe – közölte az átadón Révész Máriusz.

A jövőben is partnerek lesznek
– Nógrád megye olyan lesz, amilyenné teszik az itt élő emberek, s amilyenné, mi tudjuk formálni. A kerékpárút megvalósításában sokan vállaltak jelentős szerepet. Volt bátorságuk nagyot álmodni, pályázni, majd véghezvinni egy ilyen nagy projektet – emelte ki Skuczi Nándor. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megköszönte a kormány támogatását, majd biztosította a jelenlévőket arról, hogy a megyei önkormányzat a jövőben is partner lesz minden olyan elképzelésben, mely szűkebb hazánk fejlődését szolgálja. – Amennyiben csak egy célt kellene meghatároznunk, az az lenne, hogy a megyében élők mindnyájan megtalálják a számításaikat. Itt tudjanak boldogulni, dolgozni, megöregedni – hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában