Együttműködés

2022.01.13. 16:13

A vasúti személyforgalom helyreállítását szorgalmazza Balassagyarmat és Losonc

Erősíti együttműködését a nógrádi járási székhely és a felvidéki város önkormányzata. Erről tárgyaltak Balassagyarmat és Losonc vezetői csütörtökön.

Hegedűs Henrik

Csach Gábor ünnepélyesen átadta az októberi vasútmentő memorandum példányát Alexandra Pivkovanak, Losonc polgármesterének

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A városházán tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Alexandra Pivkova, Losonc polgármestere, a szlovák parlament képviselője kifejtette, a tavaly októberben rendezett vasútmentő konferencia után merült fel, hogy szorosabbá illene tenni a két település kapcsolatait. Hozzátette, már most olyan konkrét megállapodást kötöttek Csach Gábor polgármesterrel, amelyek a 2022-es esztendőre szólnak. 

Márciusban a szlovákiai városban terveznek egy konferenciát, ezen még jobban kihangsúlyozzák a Balassagyarmat és Losonc közötti vasúti személyforgalom visszaállításának szükségességét, immár a szlovák illetékes minisztériumi képviselők részvételével. Május elsején közös vonatozásra is hívják az embereket, bemutatva a folyó menti tájegység szépségeit, végül augusztus 13-án közös Ipoly névnapot tartanának, a kulturális, művészeti és idegenforgalmi értékek felvonultatásával.

Csach Gábor kiemelte, az együttműködés még az elején tart, de már most kikristályosodtak az alapvonalak, hiszen a fő cél, hogy a történelem során a megyeszékhelyi rangért versengő, és a másikat ellenfélnek tekintő, komoly polgári értékeket hordozó városok békejobbot nyújtsanak. Számtalan lehetőség kínálkozik a jövőben, hogy minél jobban szélesíthessék, minél nagyobb területre bővíthessék a kapcsolatokat, például az oktatási-képzési színtéren is. 

Hasonlóképpen jelentős szerepet kap majd a kerékpáros turizmus fejlesztése, a Karancs-vidék és az Ipoly-völgy hatványozottabb bekapcsolásával, nem beszélve a folyón zajló kajakozó-kenuzó turizmus belendítéséről. Mindkét oldalon fontosnak tartják a parlamenti lobbitevékenységet is a határ menti térség fejlődése érdekében.

A tájékoztató végén Csach Gábor ünnepélyesen átadta az októberi vasútmentő memorandum példányát a losonci polgármester asszonynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában