Művészet

2022.01.18. 13:52

A nógrádmegyeri művész kitartása, kézügyessége életre kelti a gyapjút és a pamutot

Bár egyre költségesebb hobbi a horgolás, Trenka Andrásné kedvét nem vette el attól, hogy különleges alkotásokat készítsen. Az elmúlt években számos egyedi dísz került ki a kezei közül, amelyekhez a világhálóról merített ötleteket. A kedvencét nem tudja megnevezni, mert az összeset szeretettel készítette, ezért mindegyik közel áll a szívéhez.

Fodor Orsolya

A színes fonalakból leginkább kis kosárkákat készít

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

A Nógrádmegyerben élő 46 esztendős Trenka Andrásné Kati szívéhez mindig közel álltak a kézzel készült különlegességek, és több kézimunkát is kipróbált, mire a horgolásban találta meg azt, amiben igazán ki tud teljesedni. 

– Még csak 4-5 éve kezdtem el a horgolást, méghozzá úgy, hogy előtte sosem próbáltam. Mindig is vonzott a kézimunka. Korábban sokáig hímeztem. Gyerekkoromban kötni is megtanultam, de abban nem találtam meg azt a szépséget és kreativitást, amit a horgolásban. Ráadásul nekem a kötés sokkal bonyolultabbnak is tűnt – árulta el az asszony. 

Mint mondta, az alapokat az anyósától tanulta, mert ő is szívesen készít például karácsonyi díszeket, és ezért megkérte őt, tanítsa meg, hogyan is fogjon hozzá a folyamathoz. Később a világháló által tett szert szélesebb körű ismeretekre, ahol videók segítségével tanulta meg értelmezni a minták leírását. Az elmúlt években számos különlegesség került ki a kezei közül, nem csak a megszokott terítők. Többek között készített már kosarakat, karácsonyra gömböket, angyalokat és csillagokat is. A kedvenc alkotását nem tudja megnevezni, mert tulajdonképpen mindegyik közel áll a szívéhez, hiszen nagy örömmel készítette az összeset. 

– Sokat segít, hogy egy közösségi oldalon tagja vagyok több horgolócsoportnak is, és onnan ötleteket meríthetek mások munkáiból. Jelenleg egy nagy méretű napernyőn dolgozom, amivel nagy fába vágtam a fejszémet. Hamarosan elkészülök vele és akkor már csak az lesz hátra, hogy egy esernyővázra felhelyezzem és cukorsziruppal kikeményítsem a lehető legjobb tartás végett – mondta. 

Hozzátette: horgolás közben sosem számolja az órákat, de arra odafigyel, hogy mindig csak a szabadidejét áldozza a hobbijára. Egy angyal alakú dísz nagyjából 60 perc alatt készül el keményítés nélkül, de egy nagyobb terítőn akár nyolc órán keresztül is dolgozik. 

Miután végzett a horgolással, a különleges formákat cukormázzal keményíti ki 
Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

A szerettei támogatják őt abban, hogy e szenvedélyének hódoljon, hiszen őket is meggyőzi a szemet gyönyörködtető végeredmény. A nappalijukban van egy fotel, amit a család többi tagja sosem foglal el, hiszen tudják, hogy az az ő helye, mivel elsősorban ott szokott horgolni. 

– Nemcsak a hagyományos fehér színnel dolgozom, hanem olykor kékkel, rózsaszínnel és lilával is. Ezekből leginkább kosarakat készítek – fogalmazott Trenkáné Kati. 

A horgolás, éppúgy, ahogy sok más hobbi és szenvedély, elég költséges tevékenység tud lenni. Manapság mindennek felfelé megy az ára, például a fonal egy éve még 1500 forint volt, jelenleg viszont már 2200 forintot kell fizetni ugyanazért a mennyiségért. 

Ráadásul szűkebb hazánkban mostanában nem igazán keresik az emberek a horgolt termékeket, mert sokallják az árát. Azonban az ország más tájain szívesen megvásárolják ezeket a tárgyakat. Nemcsak az idősek tetszését nyerik el, hanem a fiatalok is egyre inkább kíváncsian fordulnak az egyedi különlegességek felé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában