Járvány

2022.01.19. 11:20

A Nógrád megyei tanárok zöme is kérte az oltást

Szűkebb hazánk valamennyi oktatási intézményében javában zajlik a tanítás, a tanárok nagy része beoltatta magát. Akik nemet mondtak a vakcinára, fizetetlen szabadságra kényszerültek. Akadnak olyan pedagógusok is, akik nyomós okkal felmentést kértek és kaptak a kötelező intézkedés alól.

Gulyás Edina

Valamennyi Nógrád megyei oktatási intézményben javában zajlik a tanítás

Forrás: Pexels

– A járvány immár két éve komoly próbatétel elé állítja iskoláinkat. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) a járvány kezdetétől kiemelt figyelmet fordít mind a salgótarjáni, mind a balassagyarmati technikumaira és szakképző iskoláira – tájékoztatta hírportálunkat Baranyi Zoltán, az intézmény főigazgatója. 

– Megelőző járványügyi intézkedések sorát vezettük be és igyekszünk azokat be is tartatni kollégáinkkal, valamint a tanulóinkkal és azok hozzátartozóival. A fokozott higiéniai előírások és az időről időre elrendelt online oktatás azonban a járvány terjedését csak lassítani tudják, a megoldást mi is a védőoltásban látjuk. Örültünk, hogy a tömeges oltások első köreiben pedagógusaink, oktatóink és az iskoláink személyzete is lehetőséget kapott a védettség megszerzésére. Addigra ugyanis volt már olyan intézményünk, amelyben a járvány áldozatot követelt. Kollégát és diákunk hozzátartozóját is veszítettünk el, így amikor előírtuk a védőoltás kötelező meglétét, azt az esetek 99 százalékában elfogadták, sőt helyeselték az oktatók. 

Mint mondta, az NMSzC kötelékében hét technikumban és szakképző iskolában 380 oktató dolgozik. Közülük mindössze hárman nem éltek a védőoltás lehetőségével, illetve ketten felmentést kértek, egyikük minisztériumi engedéllyel meg is kapta azt, a másik felmentési kérelmét még nem bírálták el. 

– A védőoltással nem rendelkező kollégáinkat egy év fizetés nélküli szabadságra kellett küldenünk. Bízunk abban, hogy ez idő alatt véget ér ez a világjárvány, s reméljük azt is, hogy addig sem egzisztenciálisan, és főleg egészségüket tekintve sem állítja komoly megpróbáltatás elé őket ez a helyzet – fejtette ki Baranyi Zoltán, aki arra is kitért: 

– A későbbiekben továbbra is számítunk a munkájukra, kiesésüket az intézmények jelenleg átszervezésekkel pótolják. Az NMSzC iskoláiban a járvány sem az érettségi, sem a szakmai vizsgákra való felkészülést nem tudta ellehetetleníteni. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy diákjaink és szüleik figyelmét is felhívjuk arra: az oltással megszerezhető a védettség a vírus ellen. 

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az általuk fenntartott köznevelési intézményekben a kötelező oltás hiánya miatt fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok száma minimális, kiesésük egyetlen iskolában sem okoz megoldhatatlan feladatot. 

– Tankerületi központunk valamennyi intézményében elindult január 3-án a tanítás. A fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok óráinak pótlása minden intézményünkben megoldott – hangsúlyozta az igazgató. 

– Intézményeinkben nem okoz gondot a kieső pedagógusok száma, a tanárok túlnyomó többsége beoltatta magát – fogalmazott Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója. – Azok a pedagógusok, akik saját döntésük következtében nem vették fel az oltást, január 3-tól fizetés nélküli szabadságra kerültek, kivéve, ha az alól orvosi felmentést kaptak vagy méltányossági kérelmüket pozitívan bírálták el. 

A megyében terjedő hírek szerint az egyik kelet-nógrádi gimnázium igazgatóhelyettese emiatt távozott az iskolából, továbbá az igazgató is benyújtotta felmondását. Ezzel kapcsolatban Simon Tibor arról tájékoztatott: sem az igazgató, sem a helyettes nem távozik. Vezetői megbízásukról egyéb ok miatt mondtak le, de szakos tanárként továbbra is részt vesznek az iskola munkájában. A vezetői beosztás ellátásáról a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában