Hajléktalanok

2021.12.23. 06:49

Télen nő a kéregetők száma a salgótarjáni üzleteknél

Szabálysértést követnek el a hajléktalanok a kéregetéssel, kivéve akkor, ha nem szólítanak meg senkit és csak a markukat nyújtják a járókelők felé. Bejelentés kevés érkezik az önkormányzathoz a probléma miatt, pedig az ünnepek közeledtével egyre többször van példa erre a helyi üzletek környezetében.

Fodor Orsolya

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Az ünnepek közeledtével egyre több kéregető lepi el a boltok környékét, de az önkormányzathoz csupán évente néhány ilyen esetről érkezik bejelentés, az is nyáron jellemző. 
A városüzemeltetési irodánál úgy látják, Salgótarjánra nem jellemző a klasszikus értelemben vett koldulás. 

– A nagyobb üzletek környezetében megjelenő kéregetők száma lassan visszaszorult azzal, hogy sok helyen érmék nélkül működnek a bevásárlókocsik. Ezen üzletek környezete magánterület, így intézkedési jogosultsága a tulajdonosnak, szükség esetén pedig a rendőrségnek van – tájékoztatott a városüzemeltetési iroda. 

Hangsúlyozták: a koldulás szabálysértés és kizárólag rendőrségi hatáskörbe tartozik, viszont a néma koldulás megengedett, amennyiben valaki ténylegesen csak a markát tartja, és nem szólít meg senkit. 

A közterület-felügyelők feladatai közé tartozik, hogy felhívják az elkövetők figyelmét a jogellenes magatartásukra, szükség esetén pedig értesítsék a rendőrséget vagy szabálysértési feljelentést tegyenek. Bármilyen szabálysértés, vagy a közösségi együttélés szabályait sértő viselkedés, illetve ezek gyakori ismétlődése esetén a városüzemeltetési iroda fokozza az adott területen a közterület-felügyelői jelenlétet. Az iroda közleménye szerint senkit nem lehet hazaküldeni a közterületről, mert ezeket a területeket mindenki azonos feltételekkel használhatja. 
 

CSEREPES ANDRÁSNÉ: – Elég gyakran szólítanak meg olyan személyek, akik megalázkodva lépnek oda hozzám. Szinte mindig kisegítem őket, attól függetlenül, hogy milyen a megjelenésük. Emlékszem, volt egy eset, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy fiatal fiú nagyon fázik, aztán felajánlottam neki egy kabátot. Akkora örömet talán még senki arcán sem láttam. 
 

KOVALIK MÁRK: – Tőlem nagyon ritkán kérnek pénzt az utcán, mivel úgy állok hozzájuk, hogy ezt nem tolerálom, és ezt valószínűleg észre is veszik rajtam. Elvétve azért segítek, ha azt érzem, valóban szüksége van valakinek arra a néhány száz forintra. Leggyakrabban viszont elutasítom őket azzal az indokkal, hogy bankkártyát használok és nincs nálam készpénz. 
 

OZSVÁRT LÁSZLÓ KÁROLY: – A legtöbb kéregetővel a különböző áruházak előtt szoktam találkozni. Általában segítek nekik, viszont csak akkor, ha azt látom az illetőn, hogy valóban élelmiszerre kell neki a pénz. Kicsit tartok attól, hogy alkoholra költi valaki a kapott összeget, így az is előfordul, hogy inkább pékáruval segítem ki a rászorulókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában