Néptánc

2021.12.21. 13:50

Nógrád megyét is körbetáncolta a Muzsla Néptáncegyüttes

A világjárvány ellenére is kimagasló előadásokkal kápráztatta el a pásztói néptáncegyüttes szűkebb hazánk, de más megye közönségét is. Tanultak új táncokat, táboroztak, hamarosan pedig fennállásuk negyvenedik évfordulóját ünnepelhetik.

Nagy Orsolya

Idén nyáron több alkalommal is fellépett a harmincnyolc tagból álló csoport

Forrás: NMH Archív/H.Cs.

Idén is bőven akadt feladatuk a Muzsla Néptáncegyüttes tagjainak. Tóth Lászlóné a néptáncegyüttes mögött álló egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt járványos időszak nem volt könnyű a csapat számára, hiszen a korlátozások miatt, csak késő tavasszal tudták megkezdeni a felkészülésüket. 

– A világjárvány új helyzetet alakított ki az együttes tánckara és vezetősége körében is. Voltak távozók, érkezők és visszatérők is. Ráadásul hosszú ideig nem tudtunk találkozni egymással, így nem élvezhettük a tánc adta örömöket sem – közölte Tóth Lászlóné. 

A nehezebb időkben is összetartanak 
Forrás: Beküldött

Hozzátette: a korlátozások feloldását követően az első műsor erőnlétileg igen nehéznek bizonyult a szinte egyévnyi kihagyás után. Nagyjából egyórás műsor keretein belül kellett számot adni a tudásukról. 

Idén nyáron több alkalommal lépett fel a 38 tagból álló együttes, hiszen négy hónap alatt harminc műsort adtak. Ez a mennyiség máskor egy szűkebb éves programsorozatot tesz ki. Idén azonban kifejezetten nagy volt az igény az ilyen jellegű előadásokra. A táncosok egyébként megyeszerte felléptek, így például Palotáson, Béren, Szirákon, Hollókőn, Taron és Hasznoson, de Kétbodonyban is láthatta az együttest a nagyközönség. A világjárgány miatt idén külföldi fellépést nem vállaltak csupán egy helyszínen, a szlovákiai Kalondán táncoltak, pedig egyebek mellett Franciaországba, a CIOFF elnevezésű fesztiválra is kaptak felkérést. 

– Idén Mátrakeresztesen tartottuk a táborunkat, amely rendkívül hatékonyan zajlott le, neves oktatók segítették munkánkat. Lévai Anita és Maródi Attila igazán sokat segített a tagok tudásának bővítésében. Ezen túlmenően nagy meglepetésként és örömként ért minket a felkérés, amely során színpadra léphettünk Gyöngyösön a Gyöngy Fesztiválon. Egyébként ez egy többnapos rendezvény, ahol általában külföldi néptáncosok szerepelnek. Idén azonban a járvány miatt csak hazai csoportokat hívtak meg – emelte ki az egyesületi elnök. 

A Muzsla Néptáncegyüttes idén a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően felfrissíthette fel a ruhatárát, de vásároltak bőröndöket, valamint egy promóciós anyag is készült róluk. A tervekkel kapcsolatban Tóth Lászlóné úgy fogalmazott, hogy elsősorban az újonnan érkező fiatalokat szeretnék felzárkóztatni, valamint minél mélyrehatóbban megismertetni táncosaikkal a magyar népi kultúrát. 

Ezen túlmenően jövő évtől havi kétszer énektanár foglalkozik majd a tagokkal, havi egy alkalommal pedig néprajzi előadáson vesznek részt, hogy bővítsék tudásukat. Ráadásul jövőre megkezdik a felkészülést a 40 éves gálaműsorukra, hiszen ez igen jelentős fordulópontja lesz az együttes életének, s ezt méltó módon szeretnék megünnepelni. 

– Bizonyítanunk kell, hogy a vírushelyzet ellenére is képesek vagyunk minőségi programot összeállítani és fényt hozni az emberek számára, hogy feledtessük az elmúlt időszak nehézségeit és megmutassuk, hogy a hit, a szeretet, a család és a közösség az, ahonnan erőt kell meríteni – hangsúlyozta Tóth Lászlóné. 
 

Több súlyos veszteség is érte a néptáncegyüttest az elmúlt időszakban 
 

Tóth Lászlóné azt is elmondta portálunknak, hogy az elmúlt évben szép pillanatokat, ugyanakkor nehéz napokat és heteket is megéltek. Sajnálatos módon hosszú betegség után elvesztették ugyanis Fehérvári Gyulát, aki a Muzsla minden fellépésén a tánckarral tartott, videókkal és képekkel örvendeztette meg őket, valamint a nézőket is. Sturmann Jenőné is feladta a betegséggel való hosszú küzdelmet életének 59. évében. A mindenki által Toncsinak becézett népzenész hosszú éveken keresztül vezette az együttes zenekarát, később pedig zenész növendékein keresztül maradt szerves része a csoport életének. Ez a veszteség nemcsak a csapatot, de egész Pásztó kulturális életét megrendítette, hiszen több évtizeden át végzett munkájával mindig megörvendeztette a helyieket, valamint számos fiatal tehetséget nevelt ki. A koronavírus pedig elragadta az egyik táncos édesapját. Tehát lelkiekben sem volt könnyű az együttesnek, de a táncosok mindig támogatják egymást és összetartanak a nehéz időszakokban is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában