Erdészet

2021.12.22. 06:45

Nógrád megyében is telepítenek erdőket a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás hatásainak csökkentése és a természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata. Ennek fontos eszköze erdeink területének növelése, valamint a természetességének, változatosságának fokozása. Az Ipoly Erdő Zrt. szűkebb hazánkban is nagy gondot fordít mindezekre.

Gulyás Edina

Jövőre 76 hektár új erdő telepítését tervezik az Ipoly Erdő Zrt. területén - fotónk illusztráció!

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

A klímaváltozás hatásainak csökkentése és a természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata. Ennek fontos eszköze erdeink területének növelése. Az Ipoly Erdő Zrt. működési területén – szűkebb hazánkban és Pest megyében – az elmúlt 11 évben és az előttünk álló esztendőben összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt. A korábban megkezdett 66 hektáros erdőtelepítés után tavaly és idén, az Országfásítási Programban 13 hektárral, míg önerőből 14 hektárral bővült az erdőgazdaság által gondozott erdők területe. A következő évben 76 hektárnyi új erdő létrehozását tervezik. 

A fával borított területek növelésén túl szintén nagyon fontos az erdők természetességének, változatosságának fokozása. A társaság az elmúlt bő évtizedben, 200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektárnyi területen szorította vissza az idegenhonos fafajok terjedését. 

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területe az ország leg­er­dő­sül­tebb vidéke. A klímaváltozás hatásainak mérséklésére, az élhetőbb jövő alakítására az erdőtelepítések mellett más, konkrét lépésekkel is reagál az erdőgazdaság. 

– Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy az idegenhonos, intenzíven terjedő fafajok visszaszorításával megőrizzük, illetve növeljük a biológiai sokféleséget, azaz minél inkább a természetközeli állapot irányába mozdítsuk a változásokat, a mezőgazdaság által felhagyott területeket is – emelte ki Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke. 

Mint mondta, a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében újra kell gondolni a korábbi, évszázados gyakorlatokat. Emellett meg kell változtatni a művelési módokat annak érdekében, hogy az ökoszisztéma változatossága fennmaradhasson, és a természetközeli erdőterület növekedését új eszközökkel támogassák. 

– A szakmai beavatkozás szükségességét sürgeti az egyre gyorsuló klímaváltozás. Ha néhány évtized múlva is ekkora vagy nagyobb erdőterületen szeretnénk közjóléti, gazdasági tevékenységet végezni, ma kell cselekedni. A változó klímaviszonyokhoz alkalmazkodni képes erdőszerkezetet kell kialakítanunk a meglévő és az új erdőkben egyaránt – fogalmazott a szakember. 

Az Ipoly Erdő Zrt. által, őshonos fafajokkal elindított erdőtelepítések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatásával és európai uniós forrásból valósultak meg Nagyoroszi, Drégelypalánk, Endrefalva, Ságújfalu, Kishartyán, Hont, Dejtár, Nézsa, Magyarnándor határában. Az Országfásítási Program támogatásával és saját forrásból pedig Bercel, Nagyoroszi, és Kishartyán környékén. 

– A települések belterületeiről sem feledkezünk meg. Az elmúlt másfél évben, a nagyon népszerű Településfásítási Programban munkatársaink több mint 50 helyszínen nyújtottak szakmai segítséget. Koordinálásukkal a működési területünkön található, 10 ezer fő alatti falvakban, városokban közel 800 új fa teszi zöldebbé, élhetőbbé a környezetet – tájékoztatott Kovács Márton. – A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a jövő tavasszal folytatódik tovább. Pest és Nógrád megye területén, az új ciklusban további 15 település pályázott eredményesen. 
 

Kiveszi a részét Nógrád is Magyarország fásításából

– Az erdőtelepítési programoknak köszönhetően több pályázatunk elbírálásra vár, bízunk ezek sikerében, és abban, hogy a jövőben is folytathatjuk a megkezdett munkát – mondta el lapunknak Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke, aki arról is beszámolt: – A következő évben az Országfásítási Program keretében, az idén előkészített 40 hektáron kívül további 35 hektár új erdő telepítése van tervben kormányzati forrásból. Amennyiben vidékfejlesztési pályázatainkat kedvezően bírálják el, lehetőségünk lesz idegenhonos fafajú erdők átalakítására őshonos állományokká, valamint a természetszerű állományainkba inváziós módon betelepülő idegen fafajok visszaszorítására, több száz hektárnyi területen. Ezekkel a beavatkozásokkal az erdőállományok ökológiai ellenálló képessége visszaáll a természetes állapotra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában