Kenyér

2021.12.09. 07:00

Nehéz a Nógrád megyei pékeknek: az alapanyagok árai folyamatosan nőnek

Akár több száz pékség is tönkremehet a közeljövőben az alapanyagok magas ára miatt. Ráadásul még nincs vége a drágulásnak, jövő évtől további emelkedés várha­tó.

Nagy Orsolya

Drágulhat a kenyér, a pékáru és a sütemény is

Forrás: NMH

Fotó: B.L.

Drágább lesz a kenyér, a pékáru és a sütemény is az elkövetkezendő időszakban. Decembertől már növelték a malmok a liszt árát, de a jövő év elejétől további emelkedés várható. 

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a liszt ára az idén mintegy negyven százalékkal nőtt, de jelentős mértékben drágult a vaj, a margarin és a kakaó is. Ehhez adódnak hozzá a megnövekedett energia- és szállítási költségek. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen a kenyér és más pékáruk drágulása, hiszen már most is nagyon alacsony a jövedelmezőség az ágazatban. 

Hozzátette: a pékszövetség várakozásai szerint a most meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót, 2023 végére mintegy ötszáz ágazati szereplő maradhat. 

Szó Dániel, a salgótarjáni kézműves cukrászda és pékség vezetője kiemelte, szinte minden hónapban emelkedik a liszt ára, és ez nem fog megállni. 

– Több tényező befolyásolja az árak növekedését. Nem csak a liszt és a többi alapanyag drága. Jövőre többet fizetünk majd az áramért, emelkednek a munkabérek, de az üzemanyag sem olcsó, és még a csomagolóanyagok ára is az egekbe szökött. Emellett a járványügyi helyzet nagyban befolyásolja az emelkedést – közölte Szó Dániel. 

Hozzátette, hogy az ipari pékségek kifejezetten nehéz helyzetben lesznek. Ráadásul nagyon sokan nem fektettek vissza az üzletbe, így vannak helyek, ahol régi és elavult gépekkel dolgoznak. Ezeket pedig az áremelkedés miatt nem fogják tudni karbantartani, esetleg megjavítani. 

Mint mondta, nekik sem könnyű, de folytatják a munkát, és mindent megtesznek azért, hogy továbbra is fennmaradjanak a már megszokott minőséggel. 

– Azok a pékségek fogják túlélni ezt, akik jók minőségben állítanak elő, ügyesek és talpraesettek. Ezek a vállalkozók pedig a későbbiek folyamán jól járhatnak, hiszen vélhetően rengeteg konkurencia megszűnik majd – hangsúlyozta a szakember. 

Az emelkedés miatt egy kilogramm kenyér ára akár 600-800 forint is lehet, a kézműves kenyerek pedig 1200–1600 forint között mozog majd. 

A szakember elárulta, hogy a pékségek nem tudják előre megvásárolni a különféle liszteket, és azokat felhalmozni, hiszen nem lehet sokáig tárolni, mert az nagyban ront a minőségen. 

Egyébként ez a helyzet nem csak Magyarországot érinti, világszintű a probléma. Szó Dániel kiemelte, hogy a pékáruk mellett a cukrászati termékek is jóval drágábbak lesznek. Egy éven belül mintegy ötvenszázalékos emelkedés volt ezen a területen, és várhatóan itt is tovább növekednek majd az árak. 

Szabó Andrea, az egyik ka­rancslapujtői pékség vezetője elmondta, hogy a malmok egyre többet kérnek a lisztért. 
– Jelenleg 140-150 forintért vásárolunk egy kilogramm lisztet, mely jövőre akár 200 forint is lehet. Ezzel együtt pedig minden másnak – alapanyagok, bérek, csomagolóanyag, áram – is emelkedik az ára. Muszáj lesz többet emelnünk, különben bezárhatunk – hangsúlyozta Szabó Andrea, bár bízik benne, hogy a helyzet a jövőben még változni fog. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában